Mlada obitelj Domazet Lošo život je posvetila - poljoprivredi

Mlada obitelj Domazet Lošo iz Donjih Glavica kod Sinja osnovala je prije četiri godine obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Bave se poljoprivredom koja im, pak, služi za razvoj i održavanje osnovne djelatnosti: mljekarstva i proizvodnje sireva.

Ivana, Dragan i njihova djeca. Oni su srce i duša mladog gospodarstva, koje je nakon jedva četiri godine postojanja postalo primjer uspjeha. Uspjeha nakon velikog rada, truda, odricanja, zajedništva i ljubavi prema onome što rade. A počeli su, kažu, doslovce - ni od čega. Ili bolje - od jedne jedine krave! A danas ih imaju 13, od kojih dnevno dobiju i do 70 litara mlijeka.

Posla je puno i na plodnom polju. Provjeriti i dotaknuti treba svaku biljku. Onda ta biljka pažnju i brigu vrati rodom i plodom.

- Imamo oko 15 hektara obradive zemlje od koji je pet hektara kukuruza, pet pšenice i pet ječma i to nam zadovoljava što nam treba za naše potrebe za krave, kazao je Dragan Domazet Lošo.

Četvero je djece u obitelji, a malo je teže otkad je najstarija Valentina za sezonskim poslom otišla na Šoltu. Posla ima od zore do noći i rade svi. Najstariji i najmlađi. Krave jedu brašno i sijeno, pojašnjava nam petašica Anica.

- Pomažem mami i tati, dajem kravama jesti, čistim, bacam brašno. Svaki dan to radim i dajem im jesti tri puta, kaže Anica.

Renato, budući kuhar, traktor je naučio voziti s 13 godina. Svome ocu zlata vrijedi.

- Nije teško, idem u polje, kosim, grabim, prešam, baliram. Iako radim cijeli dan, nije mi teško. Pomažem svojima, kaže Renato.

Raditi uči i najmanji Ante. Četiri su mu godine. Najdraže mu je telice hraniti, a imena već zna svim kravama.

Dvadeset muznih krava u ovoj godini plan je obitelji koja je cijeli život posvetila svome gospodarstvu. Grade farmu, a od, za sada male i improvizirane sirane, planiraju napraviti pravu.

- Tu proizvodimo, radimo sireve, imamo kotao u kojemu radimo kuhani mladi sir, proizvodimo to u količini nekih 100 sireva na tjedan, sve svoje proizvode prodamo, kaže Ivana.

Proizvode još sir škripavac, a planiraju i pikantniju vrstu. Najviše su uložili u traktore, mehanizaciju za stoku i polje, strojeve za buduću siranu. Više od 300.000 kuna. Uz pomoć poticaja kupili su jedan traktor. Ostalo - svojim novcem. Štednjom, skromnim životom i od prodaje sira. Dobro bi im došlo još poticaja. Tražit će ih, iako uvjetima koji vrijede za male OPG-ove nisu zadovoljni.

- Moramo odmah ući u sustav PDV-a koji nama ne odgovara. Nama bi odgovaralo da nas se pusti godinu dvije dana da stanemo na noge, da malo profunkcioniramo, a onda se odlučimo ući u sustav PDV-a, a ne da nas odmah zaguši, pa da ne možemo to ostvariti, kaže Dragan.

Sloga, potpora i zajednički cilj. To je ono što daje snagu obitelji Domazet Lošo u najtežim trenucima. Raditi svaki dan, bez odmora, sveca i petka, kako kažu, nije lako. Ali ima smisla. Njihovo gospodarstvo iz kojega dobivaju doslovce sve na stol, njihov je, pokazalo se, pravi životni izbor.