Zatvoreno 66. Splitsko ljeto: nagrađeni Lipanović, Sinovčić Šiškov i Jurkić

Od Peristila do Sustipana - protegnulo se ovogodišnje, po mnogo čemu posebno Splitsko ljeto. Do samog početka 14. srpnja, posve neizvjesno, a onda uz prilagođen program i posebne epidemiološke mjere, u mjesec dana čak pet premijernih naslova i, što je najvažnije, vjerna publika! Večeras se podvlači crta, sabiru dojmovi, ali i slavi. 66. Splitsko ljeto dobilo je i svoje laureate.

Unatoč mikroorganizmu koji je promijenio poznati nam način života, 66. Splitsko ljeto ipak se dogodilo, a večeras je svečano zatvoreno plesnom predstavom Correr o Fado te dodjelom nagrade Judita. Žiri glazbenog programa Splitskog ljeta jednoglasno je odlučio nagradu dodijeliti maestru Ivi Lipanoviću, za ravnanje Verdijevom operom Lombardijci. A žiri dramskog programa za najbolje umjetničko ostvarenje Juditu je dodijelio za režiju i izvedbu glumcima Snježani Sinovčić Šiškov i Trpimiru Jurkiću u predstavi Francuzica Ilije Zovka.

- Trpimir i ja se jako dobro poznajemo kao partneri, mi dijelimo neki sličan afinitet prema sličnoj vrsti kazališta. Jako smo se dobro razumjeli. Možda je sve to presudilo da nam publika bude sklona, a i žiri, rekla je Sinovčić Šiškov za HRT.

- To je predstava koja je i prije 15 godina uvijek bila puna i ljudi su uvijek hrlili na tu predstavu. Zaista vjerujem nakon ovih pet izvedbi do sada, a i nakon ove nagrade, naravno, da će tako biti i s ovom predstavom, rekao je Jurkić.

Ponovimo još jednom kako je 66. Splitsko ljeto, unatoč promijenjenom programu zbog pandemije, svoju tradiciju nastavilo i u godini u kojoj su širom svijeta otkazivane i one najveće kulturne i sportske manifestacije. Pa je tako realizirano šest premijera, 32 naslova u ukupno 45 izvedbi. A sve je nekako zaokruženo oslikavanjem ateljea HNK-a, u posljednje vrijeme prvim nenavijačkim i nepolitičkim muralom koji je nastao na temelju plakata ilustratora Alema Ćurina za Splitsko ljeto 1998. godine.

A za kratki rezime svega navedenog zamolili smo, a koga drugog nego prvog čovjeka splitskog  teatra Srećka Šestana.

- Obećao sam splitskoj publici, cijeloj kulturnoj javnosti i mojim umjetnicima da ćemo zaplesati s koronom. Večeras su zadnji taktovi i mislim da smo u tom plesu dobili čistu desetku, rekao je Šestan.

Obrazloženja nagrada:

Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri glazbenog programa Splitskog ljeta u sastavu Marija Ramljak, dirigentica, Vesna Coufal Jaić, profesorica solo pjevanja, i izv. prof. dr. sc. Goran Sučić, predsjednik žirija, jednoglasno je odlučio dodijeliti hrvatskom dirigentu i šefu - dirigentu HNK Split, Ivi Lipanoviću za ravnanje operom Lombardijci u prvom križarskom pohodu talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija.

Premda rijetko izvođeno djelo u svijetu, Verdijeva opera Lombardijci u prvom križarskom pohodu, u mediteranskom Splitu zaživjela je čak dvaput: 1994. godine u zgradi HNK kao hrvatska praizvedba te ove 2020. godine na Peristilu, obje pod ravnanjem i zaslugom cijenjenog dirigenta Ive Lipanovića. Interpretacija ove kompleksne povijesne domoljubne opere velike energije i zanosa, u kojoj se izmjenjuju impresivni nastupi moćnog zbora i orkestra s romantičnim patetičnim arijama i duetima, zahtijeva promišljeno glazbeno vodstvo i interpretativnu zrelost dirigenta što je u ovoj izvedbi i postignuto. Kada dodamo i ekspresivnost Lipanovićeve dirigentske geste, pozornost publike zadržana je do posljednjeg takta. Odabrani renomirani solisti, uigrani orkestar i zbor splitske opere bili su dostojni  protagonisti Verdijeve glazbene misli vođeni prominentnom i koherentnom vizijom sjajnog hrvatskog dirigenta Ive Lipanovića. Nagrada Judita potvrda je njegove velike umjetničke osobnosti i karizme te mu od srca čestitamo. Ovim putem posebno ističemo njegovu dugogodišnju plodonosnu opernu i koncertnu djelatnost kojom je uvelike zadužio hrvatsku glazbenu scenu, a posebno splitski teatar kojemu se uvijek rado vraćao. Na tome smo mu duboko zahvalni!

Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri dramskog programa Splitskog ljeta u sastavu Alin Antunović, glumica, Vinko Mihanović, glumac, i Jasmina Parić, novinarka i kazališna kritičarka (predsjednica žirija) jednoglasno je odlučio dodijeliti predstavi Francuzica Ilije Zovka u produkciji festivala i režiji i izvedbi Snježane Sinovčić- Šiškov i Trpimira Jurkića.

Prvaci drame splitskog HNK Snježana Sinovčić-Šiškov i Trpimir Jurkić odali su ovom predstavom počast pokojnom kolegi Zovku i vratili u život kvalitetan tekst pisan iskreno i vješto, uz blagi humor s okusom tuge. Sami su realizirali gotovo čitav projekt, od odabira naslova do režije, glume i pronalaska novog scenskog prostora u Splitu, dvorišta Nadbiskupskog sjemeništa koje se pokazalo idealnim za izvedbu. Francuzica nudi ugođaj mirnoće i diskrecije, oslikavajući susret sredovječnih, usamljenih ljudi, slabo vidljivih u šarenoj gužvi i galami svakodnevice.

Snježana Sinovčić-Šiškov kreirala je svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je svoga Petra donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera.

Prihod s blagajne gotovo pola milijuna kuna

Festivalske je izvedbe s kupljenom ulaznicom posjetilo više od pet tisuća gledatelja, čemu treba dodati i one koji su pohodili besplatne programe (izložbe, promocija), a prihod s blagajne iznosi gotovo pola milijuna kuna. Za usporedbu, uobičajeni broj mjesta na Peristilu bio je prošlih godina 418, dok su ga ove godine morali smanjiti na 130-180. Stoga je realizirani broj gledatelja, unatoč drastičnom smanjenju kapaciteta gledalištâ, izuzetno velik, ističu organizatori.