Vinil doživljava procvat

Vinil je ponovno popularan, zahvaljujući zaljubljenicima u gramofone i gramofonske ploče. U Novoj Gradiški pronašli smo prave entuzijaste i rekordere koji u svojim zbirkama čuvaju više od 12 tisuća vinila. Glazba se, kažu, jedino tako može doživjeti na pravi način.

Kada je prije nekoliko mjeseci udahnuo novi život ljepotanu iz davne 1974. godine, emocije su, kaže Zvonko, bile podjeljenje.

- Prije prvog puštanja, dok još nisam bio siguran jesam li to napravio dobro ili ne, živio sam u nekoj neizvjesnosti i strahu. Ali kad sam stavio ploču i čuo da rade oba kanala, onda sam bio presretan, kaže Zvonko Slišurić iz Nove Gradiške.

Restauracija je trajala gotovo pola godine do najsitnijih detalja. Gramofon je oplemenjen i inovativnim tehničkim mogućnostima. Dobio je dodatnu ručicu.

- Na jednu slušam vinile koji su potpuno novi, a na drugu mogu slušati ove oštećene koje više pucketaju jer ona reducira to pucketanje za čak 50 do 70 posto, dodaje.

Strast prema glazbi i vinilu unazad pet godina dijeli i sa sugrađanima. Na gradskom radiju vodi emisiju posvećenu glazbi 20. stoljeća.

Često koristim upravo vinile pošto želim da se povijest tog nosača zvuka ne ugasi, ističe Zvonko Slišurić.

Slično je prije više od 3 desetljeća krenuo i doktor Radomir Dumičić. Ovaj novogradiški liječnik odradio je čak 1200 radijskih emisija posvećenih evergrinima. Prvu ploču, prisjeća se, dobio je na dar.

- Moja supruga je zapravo kriva što sam ja posta diskofil, ona mi je kupila prvu ploču. To je bila ploča Vice Vukova koja se u ono vrijeme prodavala ispod pulta, ističe dr.med. Radomir Dumičić iz Nove Gradiške.

Od tada do danas prikupio je nevjerojatnih 12 tisuća naslova. Kolekcionarska strast i uživanje u glazbi nisu ga napustili ni na pragu osamdesete godine.

- Vi kad uzmete ploču imate neki osjećaj da držite nešto živo u ruci jer na toj ploči su živi ljudi koji pjevaju. Mislim da vinil neće nikada nestati, dodaje.

Dapače, upravo doživljava pravi procvat, a zahvaljujući ovakvim zaljubljenicima i budućnost mu je osigurana.