Ovca zvijezda rođendana nacionalnog parka Kornati

Jedan od naših najljepših prirodnih bisera slavi veliku obljetnicu. Prije 40 godina Kornati su proglašeni nacionalnim parkom. Krasi ih očuvana priroda uz koju starosjedioci i dalje žive kao nekada.

Bistra uma, britkog duha, neizrecive ljubavi prema rodnoj kornatskoj grudi. S 87 na leđima, najstariji je Kurnatar Tito Ježina ne vjeruje u raj gore, nego veli da je na Kornatima raj na zemlji.

Ježine su jedni od rijetkih stanovnika Kornata. Čuvanje tradicije u genskom im je kodu. Imaju stado od stotinjak ovaca, love ribu, bave se pčelarstvom, uzgajaju masline, a Marino Ježina naglašava:

- Tko se posveti tome i ima obitelj koja ga podržava, prati, rekao bi da se od toga može živjeti.

Dom Kurnatara najrazvedeniji je dio Mediterana - 89 otoka, otočića i hridi. Oduvijek privlači nautičare i ljubitelje robinzonskog turizma.

A kako Kornati može sačuvati svoju atraktivnost rekao je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati:

- Kornati će sačuvati svoju vrijednost i atraktivnost samo ako ostanu onakvi kakvi jesu. To je onaj temeljni fenomen - da to ostane, koliko je moguće, isto.

I upravo to domaćini nude gostima koji traže bijeg od civilizacije, mir, ribe iz mora. Turisti su zadovoljni, prepričavaju drugima i često se vraćaju na Kornate.

Suživot čovjeka i prirode obilježio je Kornate. Pa ništa manje starosjedioci ne očekuju od nacionalnog parka, a što  bi trebali napraviti rekao je Tito Ježina:

- A trebao bi park lijepo doći ovdje kod nas, par puta  godišnje, s nama popričati, pitati nas što želimo.

Kornati su jedinstveni po puno stvari, ali i po tome što su oni 100 % privatno vlasništvo rekao je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati i dodao:

-To znači, osim suradnje i suživota nema druge alternative. Vlasnici posjeda su ključ i sve mora biti podređeno njima.

Kornatska ovca je jedna od zvijezda obilježavanja 40. obljetnice nacionalnog parka. Nekoć je na tamošnjim krškim pašnjacima bilo 11.000 grla, danas petinu manje. No i sada kao i onda prehranjuju kornatske obitelji, a postaju i cijenjeni gastronomski brend jedinstvenog otočja.