Plodovi Moslavine dokazali da zadrugarstvo može biti uspješan model poslovanja

Da zadrugarstvo može itekako biti uspješan model poslovanja dokazuju Plodovi Moslavine, poljoprivredna zadruga koja pet godina postoji u Čazmi. Svojim članovima jamči ugovorenu proizvodnju i siguran otkup, zbog čega se za poljoprivredu odlučuju mlade obitelji. Ta se sigurnost pokazala iznimno vrijednom u ovoj kriznoj godini.
Mladi par Suzana Černjak i Dino Jelača drugu su godinu zadrugari Plodova Moslavine. Na imanju njezine bake u Mostarima najprije su lani zasadili papriku, a ove godine i krastavce.

- Posla svakodnevno, nekad i po 12-14 sati. Za sad sam zadovoljan, ističe Dino Jelača, član Zadruge "Plodovi Moslavine". 

Oko 75 tisuća kuna uložili su u proizvodnju povrća na dva hektara nasada. Vodu za natapanje crpe iz ribnjaka koji je još nekada iskopao djed. Obitelj i sezonci - desetak ljudi svaki je dan u berbi. Oko 6 tona krastavaca već su pobrali, očekuju još barem četiri.

Imamo još 20 hektara zemlje, ratarstvo. Buduća supruga još uvijek radi, ja sam dao otkaz ove godine i posvetio sam se samo ovome, govori Jelača.

Tako je odlučio jer ima zajamčen otkup i cijenu. Otkako je osnovana, zadruga ima ugovor s Podravkom.

- Oni nas prate s repromaterijalom, stručnom podrškom, edukacijama, kompletno možemo odraditi puno preko njih i tako dajemo sigurnost da će roba kompletno biti otkupljena po unaprijed poznatoj cijeni, objašnjava Vjekoslav Budanec, upravitelj zadruge "Plodovi Moslavine" Čazma.

U Plodovima Moslavine 30-ak je zadrugara s ukupno 10 hektara površina koje obrađuju i nekoliko kooperanata. Ove godine očekuju da će tvornici u Varaždinu predati ukupno 250 tona povrća. Svaku večer dovoze ga na otkupno mjesto u Prgomelje pokraj Čazme gdje im je sortirnica i hladnjača.

Za još jednog otkupljivača čazmanski zadrugari počeli su uzgajati salatu. A okušat će se i u stakleničkoj proizvodnji povrća. Iza skladišta su otprije staklenici koje su unajmili i prva sadnja će već ove jeseni.