Sveti Lovreč - živopisno mjesto burne povijesti

Zapadnije od Barbana - u blizini Limskoga kanala nalazi se Sveti Lovreč, živopisno mjesto burne povijesti s oko 1500 stanovnika.

Sveti Lovreč ime je dobio po crkvici svetog Lovre, koja se danas više uopće ne nalazi u samom Svetom Lovreču, i oko nje je u međuvremenu nastalo mjesno groblje. Ali mučenika Lovru zasjenio je prvi svetac koji nije bio mučenik, sveti Martin. Maleni Sveti Lovreč ima najveću ranoromaničku crkvu na istočnoj obali Jadrana.

- Unutra se nalaze jedne od najstarijih fresaka u Istri uopće, koje također datiraju upravo iz vremena kada je bila podignuta i zbog svojih karakteristika crtanja ne možemo biti sigurni da su te freske isključivo njemačkog podrijetla ili njemačke proizvodnje, ili je tu bilo više utjecaja, ima dosta bizantskih elemenata, kaže povjesničar Ivan Hrastovčak.

U sjeni drevnih spomenika, i u kućama ugrađenim u bedeme Mletačke Republike, odvija se svakodnevni život. Mijese se fuži, njoki, i što je ovdje najpopularnije, pljukanci. Omiljena istarska pašta ima vrlo neprivlačno ime, jer ukazuje na to da domaćice pljunu u dlanove prije nego što počnu ručno mijesiti svaki komad. Ali to se navodno više ne radi.

- Ma nije se ni prije, ja imam 60 godina brzo, ali znam da se nije ni prije. Možda moja stara nona, ona je samo napravila "pf", fintu, a mi kako dica mi bismo pljuknuli, kaže domaćica Marinela Radić.

Slikar, kipar i operni pjevač Vasja Ulrih ovdje je stvorio svoj park kulture, gdje je dosad održao 14 umjetničkih kolonija. Imanje je kupio prije gotovo 40 godina, kada su cijene u istarskom zaleđu bile simbolične, i svi su htjeli biti odmah pored mora.

- To su bile jedno dvije, tri prosječne plaće. Sad to ljudi malo gledaju "u, što ima ovaj novca", ali to je sve kamen na kamen, kaže Ulrih.

Ovo nije usputna stanica prema hotelu ili moru, nego mjesto doživljaja, i posebne atmosfere.