Zagorski proizvođači lavande

U Kumrovcu je završila žetva lavande. Obitelj koja se time ozbiljnije bavi - lavandu ne uzgaja za druge, već turistima žele prodavati svoje proizvode.

Zagorska lavanda - nije to tako neobično, jer ova mirisna biljka traži osunčano ocjedito tlo, a upravo takav komad djedovine imaju Šimunkovići.

- Nadam se da će i drugi mještani prepoznati da u našem kraju uspijeva atipična biljka. Kad se spomene lavanda nekako imamo asocijaciju na otoke. Ovo je hvarski lavandin - Budrovka, pokazalo se da super uspijeva i u našem kraju, kaže Martina Šimunković, uzgajivačica lavande iz Kumrovca.

Požeti su i posljednji cvjetovi. Voze se na preradu u destileriju. Lavanda je isplativa kultura, kažu, čak i za njih, kojima je ovo hobi.

- Na 880 sadnica kojih mi imamo, prinos je dvije i pol do tri litre eteričnog ulja i oko 35 do 40 litara hidrolata, to vam je cvjetna vodica. Kad nađete krajnjeg kupca, to je oko 13 tisuća kuna repromaterijala, a ako radite proizvode može biti višestruko veći iznos, kaže Siniša Šimunković.

Čak trećina poljoprivrednog zemljišta u Kumrovcu je zapuštena. Pogled s ovog imanja, na kojemu je iskorišten svaki centimetar, puca prema središtu Kumrovca i dalje prema Sloveniji. Tamo treba tražiti dobra zakonska rješenja, kaže načelnik općine.

- Kriv je zakon koji svakom vlasniku zemljišta ne uvjetuje da mora održavati parcele i čistiti zemlju. Ako je ne može održavati neka je proda. To su dobro riješili u Sloveniji, samo taj model treba preslikati na naše parcele, rekao je Robert Šplajt, načelnik općine Kumrovec.

A od lavande se mogu proizvesti sapuni, svijeće, soli za kupanje, mirisni jastučići, i ovih mjeseci aktualni - dezinficijensi.