Odsad ljepote Krke brodom i nizvodno

Prvi put od proglašenja nacionalnog parka prije 35 godina, izletnički brodovi zaplovili su Krkom - nizvodno, prateći prirodni tok rijeke.

- Ovo je uistinu jedna povijesna ruta koja je prvi put uspostavljena daleke 1912. godine i koja je povezivala Roški slap i Visovac, a tu godinu možemo ujedno smatrati i početkom suvremenog turizma na Roškom slapu, objašnjava Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP-a Krka.

Čije smireno okružje podjednako oduševljava i domaće i inozemne posjetitelje.

Upravo nizvodno od Roškog slapa, na novoj izletničkoj plovnoj ruti, rijeka se širi iz kanjonskog dijela.

- Prolazi se kroz kanjon. Među gredama, čije okomite i sure stijene, koje dosežu gotovo 150 metara visine zapravo predstavljaju jedan od geomorfološki najzanimljivijih dijelova u NP Krka, kaže Katia Župan.

A zatim Krka smiraj nalazi u Visovačkom jezeru. Franjevački otočić nasred njega dodatni je kamenčić u mozaiku bogate kulturne baštine Krke. Kao i sve ono što na otoku sami sade i uzgajaju čuvari te baštine.

- To vidim da su turisti jako zainteresirani kad vide i kukce i te sve životinje koje imaju ovdje, da ih mogu slikati, ponijeti sa sobom jedan suvenir, govori fra Stojan Damjanović, samostan Gospe od Milosti, Visovac.

Najbolja je uspomena ljepota Krke koju se upozna ploveći nizvodno. Jer bogata prirodna i kulturna baština srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.