Đurđevački pijesci - mamac za posjetitelje

Grad Đurđevac ulaže u svoju turističku ponudu. U tijeku je obnova i uređenje stare zgrade Prekršajnog suda u Posjetiteljski centar.

Ideja o proširenju turističke ponude vezano za fenomen Đurđevačkih pijesaka pojavila se još prije sedam godina.

- Okosnicu projekta čine ulaganja u Đurđevačke pijeske geografsko botanički rezervat gdje smo zahvaljujući inicijativi javne ustanove osigurali čišćenje nepoželjne vegetacije, nove poučne staze i uređenje turističke infrastrukture, kaže Silvija Lukačin, pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte Grada Đurđevca.

Na gotovo 600 četvornih metara - sadržaj postava temelji se na znanstvenim spoznajama iz područja geologije i biologije te povijesnim podacima.

Uz Posjetiteljski centar projekt obuhvaća izgradnju hostela za školu u prirodi u park šumi Borik te uređenje poučnih staza u prirodnom rezervatu Đurđevački pijesci.

- S realizacijom ovoga projekta mi ćemo se postaviti na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske još jače nego je to sada. Mi danas s našim muzejom, Starim gradom, s Hrvatskom Saharom i devama bilježimo značajne rezultate. U 2019. godini smo imali više od 16 tisuća posjeta, kaže đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči.

Od 17,3 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, malo više od 16 milijuna stiže iz europskih fondova.

Završetak radova i otvorenje Posjetiteljskog centra planirani su potkraj godine.