Poreč: Dovršena obnova zvonika Eufrazijeve bazilike

U Poreču je dovršena obnova zvonika svjetski poznate Eufrazijeve bazilike, koja je od 1997. pod UNESCO-ovom zaštitom.

Marko Percan
, novinar HTV-a, javio se u Dnevnik i rekao kako je obnova trajala oko 6 mjeseci i koštala otprilike 2 i pol milijuna kuna.

- Porečki zvonik je mlađi od kompleksa Bazilike, izgrađen je u 16. stoljeću. Eufrazijeva bazilika je jedini ranokršćanski kompleks sačuvan na svijetu. Eufrazijana je poznata po svojim mozaicima, čuva relikvije sv. Maura, začetnika Poreča, rekao je Percan.

- Danas smo ovdje da bismo obilježili završetak radova na zvoniku koji je bio teško oštećen. Ministarstvo je osiguralo nešto malo manje od dva milijuna kuna. Međutim to je zaista tek početak, dakle kompleks treba cjelovitu obnovu i to će sigurno trajati godinama, govori Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija. 

- Sama Eufrazijeva bazilika upisana je UNESCOV-u listu, popis svjetske baštine i naravno da svakom njenom dijelu treba pristupiti s posebnom pažnjom. Tako smo krenuli sa samim zvonikom i nakon pomnih istraživanja kojima smo zaokružili cijelu tu priču koja nam je nedostajala, objašnjava Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.