Karlovačka industrijska baština

Nekadašnja tvornica čavala iz Karlovca uskoro će postati Muzej karlovačke industrije. Ta je zgrada inače zaštićeni spomenik kulture koji već godinama propada, no na investiciju se odlučio jedan Karlovčanin - koji je u metalskoj industriji radio cijeli život.

U jednoj od zgrada Tvornice turbina Karlovac skrivaju se za današnje vrijeme - neobični predmeti. Tiskarski stroj za ispunjavanje izdatnica i drugih dokumenata iz 1902. godine, fotokopirni uređaj, koji još radi, kao i projektor za pregled mikrofilmova, koji je inženjeru, tada se mislilo - znatno skraćivao posao.

- Nije morao kopirati, niti trošiti novce na papir i vrlo brzo je pregledao, čim mu je trebalo - kaže Ivan Miškić, vlasnik Tvornice turbina Karlovac.

Svim ovim izlošcima koje je ovaj 78-godišnji poduzetnik godinama skupljao - nekada su se koristili inženjeri karlovačke Jugoturbine. Uskoro će se preseliti u drugu zgradu, nekadašnju tvornicu čavala Mustad.

- Imamo čavao koji se izvozio na 5 kontinenata, sve osim Australije, i služio je do prije 20 godina za potkivanje konja, magaraca i deva. Jedan pravi mali kuriozitet - kaže Igor Čulig iz Gradskog muzeja Karlovac.

Tvornica je sada u lošem stanju. Takvu ju je kupio entuzijastični poduzetnik koji joj želi podariti sasvim primjerenu ulogu - Muzej karlovačke industrije.

- Bilo bi dobro da vide nove generacije koje dolaze što je Karlovac nekada radio, koje su mu bile mogućnosti, i što je stvarao. A čega danas više nema - kaže Mikšić.

Obnova će se raditi pod budnim okom konzervatora, a uz vlastita sredstva, vlasnik se nada i novcu iz europskih fondova. Zgrada bi se u muzej trebala pretvoriti do kraja iduće godine.