More na šest dubrovačkih plaža onečišćeno fekalijama

Onečišćenje mora fekalijama proširilo se na dubrovačke plaže u Uvali Sumratin i kod Hotela Vis 2, dan nakon što je Zavod za javno zdravstvo u utorak utvrdio onečišćenje i na plažama Šulić, Danče, Hotel Bellevue i Hotel Rixos.

Onečišćenje fekalijama, tj  bakterijom Escherichia coli, potvrđeno je u srijedu ispitivanjem kakvoće mora na tim kupalištima, u Uvali Sumratin prilikom uzorkovanja nakon prestanka ranijeg kratkotrajnog onečišćenja, a kod Hotela Vis 2 nakon prijave, izvijestio je u četvrtak županijski Zavod za javno zdravstvo.

- Utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli. Uzimanje uzoraka mora ponavljat će dok ne prestane onečišćenje, a do daljnjega se ne preporučuje kupanje, upozorava Zavod.

Još 13. kolovoza fekalijama je prvi put ove sezone onečišćena plaža u Uvali Sumratin, a 17. kolovoza Zavod je proglasio prestanak tog onečišćenja.

Međutim, u srijedu je primijećeno da je more na toj plaži zamućeno te da su vidljive suspendirane tvari, biljni otpad i komadići WC papira. Zato su uzeti dodatni uzorci, kao i na susjednoj plaži Vis 2.

Problem s fekalijama zabilježen je i u Korčuli, gdje je 11. kolovoza na plaži hotela Park utvrđeno onečišćenje fekalijama, koje se 14. kolovoza proširilo i na susjednu gradsku plažu Banje.

Iz Zavoda su prestanak onečišćenja na plaži Hotela Park proglasili 17. kolovoza.