"Kuće za odmor s pričom" u Varaždinskoj županiji - idealno odredište za turiste

Popularne "Kuće za odmor s pričom" diljem Varaždinske županije u pandemiji su se pokazale idealnim odredištem inozemnih, ali i sve više domaćih turista. Projekt u koji je Varaždinska županija uložila drugu godinu, milijun i sto tisuća kuna poticaja itekako se isplatio, baš kao i trud iznajmljivača - posebice u novomarofskom kraju.

Kako su zdravlje duha i tijela, mir, izolacija i boravak u prirodi smjer u kojem se kreće turizam, utopijska idila Grebengradske medne hiže itekako je na cijeni.

- Zamislili smo ovaj naš mali seoski turizam kao malo zagorsko selo, vidite sve su kuće u zagorskom stilu, imamo tri kućice za goste drvene zagorske, ukupnih kapaciteta 14 kreveta, gradimo četvrtu kućicu, zbilja jer potražnja je velika, govori Damjan Meštrić, iznajmljivač.

Za odmor na osami, svježem zraku odlučuju se podjednako domaći i strani gosti.

- Došli smo na odmor na jadransku obalu, u Hrvatsku, no odlučili smo ne vraćati se direktno kući u Bratislavu, nego provesti neko vrijeme ovdje na varaždinskom području, ističe Robert Dobševič, Bratislava, Slovačka.

- Ovdje je apsolutno predivno, ljupko je mjesto i ne djeluje kao da je stvarno, doima se kao da je iz bajke. Da, definitivno ćemo ponovno doći, kaže Viktoria Dobšovičova, Bratislava, Slovačka.

Na preporuku rođaka stigla je i obitelj iz Velike Britanije.

- Mi putujemo automobilom, koristimo maske u javnom prostoru, dezinficiramo ruke. Ne, nimalo ne strahujemo. U Hrvatskoj je za nas puno bolja situacija nego u Španjolskoj i ostalim zemljama, kaže Ciprian Badin, Preston, Velika Britanija.

"Kuće za odmor s pričom" u ovo su izazovno doba pun pogodak, posebice one u novomarofskom kraju koji je prošle godine imao najveći rast noćenja među malim i srednjim gradovima u Hrvatskoj.

- Mi smo, usprkos virusu, na 73 posto rezultata u dolascima od prošle godine i 83 posto noćenja, što naravno ohrabruje, objašnjava Renata Horvatić, voditeljica ureda TZ-a Novi Marof.

Ohrabrilo je to i vlasnicu obližnje kuće Milk and honey, koju su ove godine otkrili i domaći gosti.

- Šokantno je da ima jako puno lokalnih, tu iz obližnjih sela i gradova i to mi je super, da dođu na vikend ili se odmoriti ovdje, a ne na druge destinacije, ističe Ivana Kranjec, iznajmljivačica.

Ako su ljudi oprezni, ističu turisti, nema razloga uskratiti im uživanje u zasluženom odmoru.