Murali oživili sive zidove Županje

Lijepo vrijeme iskoristio je i Mario Vukorep koji godinama neumorno nastoji ukrasiti pročelja zgrada u Županji. Među najdražima mu je mural za Vukovar.

Diva hrvatskog bojio je Eugen čak pet dana. Svaku ranu vodotrornja natopio je kistom i  žarko crvenom bojom.

- Vidjeli smo da u Županji manjka boja manjka neke razigranosti i svega, a ima dosta ružnih stvari. Jako je grad išaran s nekim ružnim parolama, rekao je Županjac Eugen Debak.

Na sivim i oronulim zidovima pišu sad stihovi veselih pjesama i smiješe se portreti poznatih Županjaca.

- Drag mi je Marijan Matijević junak iz Like, najjači čovjek na svijetu koji je imao preko 1500 hrvačkih borbi i nikada nije izgubio. Osoba koja je napravila preteču samog Zeppelina je David Švarc, podrijetlom Židov, čovjek koji je živio u Županji, rekao je Mario Vukorep iz Županje.

Mario već četiri godine neumorno oslikava svoj grad. Radilo se, kaže, na snijegu i paklenim vrućinama.

- Na plus 40°C sam radio, zid je bio toliko vruć da je iz njega isijavala toplina i baš smo komentirali da nam ovo netko plat,i ne znam za koje novce, bi ovo trebalo raditi, objašnjava Vukorep.

Iz ljubavi prema svojem nogometnom klubu i gradu na Savi njihovi kistovi oslikali su više od stotinu murala i grafita. A oni su oživili Županju.

- Ispričana je priča o recimo Graničaru, Olimpijcima, o poznatim našim Županjcima pa čak imamo i Olivera Dragojevića, reka je Županjka Kaja Stipandžija.

- Drago mi je da su se ovakvi grafiti pojavili u Županji to je na kraj krajeva i vrijeme već tako da i mladi i stari upoznaju našu prošlost prošlost Županje, a po ovim kompozitorima po umjetnicima Županja je poznata, rekao je Smail Gagić iz Županje.

Njihova "platna" privlače poglede prolaznika, bude lijepe osjećaje i baš nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.