Trka na prstenac uz posebne epidemiološke mjere

U Barbanu se u nedjelju održava 45. Trka na prstenac, viteško-konjička manifestacija koja ima status zaštićenog kulturnog dobra. Ove godine trka se održava uz posebne epidemiološke mjere.Osnova svega je temeljito tuširanje. Konjima je na ovim vrućinama jednako potrebno kao i ljudima. Potom slijedi čišćenje i podmazivanje kopita. Obavezno je i češljanje. Na kraju dolazi sedlo, i oglavnik.

- Pa to je pravo muško, inače se ne voli, koliko vidimo, baš maziti, i ozbiljan je i odrađuje to bez problema, kaže Silvio Učkar.

Ovo je posljednja proba, i konji i konjanici se zagrijavaju opušteno, bez stresa. Sve su to vrhunski jahači. Stefano Osip deveti je na svijetu u disciplini endurance.

- Ovo je nešto zbog čega sam krenuo s konjima od prvog dana, više je bila ta trka oko mene nego endurance, uvijek sam bio na Gradišću, pratio treninge, bio sam kopljonoša dok nisam mogao početi trčati, kaže Osip.

S brzinom od 60 kilometara na sat, konjanici gađaju prstenac. Središte mu je promjera tri centimetra. Prije 38 godina, kada je Bruno Kožljan prvi put sudjelovao u trci, bilo je drukčije.

Prvi prstenac je načinija moj pokojni otac, od tondina ga je zavarija i bija je malo veći. Nisu bila koplja kao danas, nisu bile punte, špici, kao danas, ističe Kožljan.

Već na posljednjoj probi postignut je jedan od apsolutnih rekorda Trke na prstenac. Kobila Andreja Kancelara, dosadašnjeg dvostrukog pobjednika, istrčala je 150 metara staze za 9 sekundi i 20 stotinki. Najbrži konj u povijesti trke stigao je iz Drniša.