U jadranskom Titanicu

I najluksuzniji putnički parobrod Austrougarskoga carstva u nepunih pet minuta tone. U smrt odnosi stotine nevinih duša, a 106 godina nakon tragedije još uspravan počiva na muljevitom morskom dnu, s pramcem prema Trstu do kojega nikad nije stigao. Na olupinu odavno obraslu morskim spužvama i algama vijenac polažu istarski ronioci. I ekipa emisije More:Pula bila je s njima.

S interijerom od skupocjene tikovine, 85 metara dug, 12 širok, bijelog nadgrađa i crnog trupa "Baron Gautsch"ponos je austrijskoga Lloyda. Plovi duž obale iz Trsta do Kotora. Početkom velikoga rata za ratnu mornaricu prevozi vojna pojačanja.

Kobnoga dana, na svojoj posljednjoj plovidbi Jadranom u Velome Lošinju ukrcava posljednje putnike. Brod koji je pojam za točnost, kasni. Nadoknađujući izgubljeno ne pristaje u Pulu već punom parom nastavlja prema Trstu. Izvan rute koju preporučuju vojne vlasti.

U 14.30 prolaze Brijune dok putnici mirno odmaraju nakon ručka. Istovremeno u visini Rovinja užurbano se polaže minsko polje za obranu glavne ratne luke.  U 14.45, zanemarujući ili ne shvaćajući signale s minopolagača, "Baron Gautsch" nalijeće na zadnju minu u minskom polju, tamo postavljenu samo 15 minuta ranije.

Ostalo je tragična povijest koja nam i dalje duguje odgovore na pitanja o broju putnika i broju stradalih. Sigurno je da su to bile prve izbjeglice velikoga rata. Obitelji s djecom na povratku s ljetovanja, mornari, rezervisti i oni koji su poput 18-godišnjeg splitskog ribara Nikole Smoje morali do Trsta na brod za Ameriku. Spasio se preplivavši na obalu. Kad je zajedno s ostalim sretnicima dopremljen do Trsta kartu je ostavio svome rođaku a on se vratio kući, prepričava unuk Nikša Smoje.Potonuće broda "Baron Gautsch" među najvećim je pomorskim tragedijama Mediterana. A najpoznatija jadranska olupina danas je zaštićeno je kulturno dobro sa statusom vojnoga groblja.

Potpalublje podrtine prekrio je mulj. A gotovo eteričnim željeznim kosturom nadgrađa lako i jednostavno gospodare ribe. I brojni poklonici turističkoga ronjenja.  

Ove je godine u memorijalnom zaronu na Barina Gautscha sudjelovalo 60-tak ronilaca iz svih istarskih klubova. A svaki je susret s njih iznova poseban i neponovljiv. 

Pogledajte video: