Antonio Osip slavodobitnik Trke na prstenac

Slavodobitnik Trke na prstenac u istarskom Barbanu je Antonio Osip, 34-godišnjak, kojemu je ovo šesta trka i prva pobjeda. Jubilarna istarska viteška igra održana je, zbog epidemioloških mjera, s manje gledatelja, ali s jednakim žarom za pobjedom. Za nju je slavodobitniku bilo dovoljno sedam punata, a pogodio je dvije sride.

- Uvijek želiš, nema očekivanja, ali to je tako. Jašiš jer to voliš i na kraju pobijedi konj, sreća, znanje... komentirao je Osip.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na svečanom otvaranju manifestacije ustvrdio je kako usprkos svemu trka ide dalje, a sama činjenica da je ove godine prenosi i Hrvatska televizija, kako je rekao, "dodatno je priznanje ovom dragulju barbanske istarske i hrvatske tradicije našeg identiteta"

- U današnje vrijeme globalizacije pravo je bogatstvo očuvati svoju tradiciju, identitet, vrijednosti i povijest, rekao je Jandroković, primijetivši da organizirati utrku u tako složenim i zahtjevnim vremenima nije lako.

- No, moramo živjeti s time i u ovakvim uvjetima graditi društvo utemeljeno na odgovornosti, solidarnosti i razboritosti te biti odgovorni i prihvatiti nove uvjete života jer se s njima može živjeti, naglasio je Jandroković, dodavši kako se "malo moramo korigirati od onoga što smo činili i radili inače".

Jandroković je pozvao građane da čuvamo jedni druge, poručivši kako trebamo voditi računa da neka naša zadovoljstva ne ugroze život ili zdravlje drugoga.

- Moramo naći jednu mjeru između zaštite života i zdravlja i nastavka života očuvanja radnih mjesta našeg gospodarstva i svega onoga što u Istri možemo svjedočiti, zaključio je Jandroković.

Turistički i razvojni potencijal, valorizacija kulture ali i ponos svakog Barbanca

Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, pokrovitelja manifestacije, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić istaknula je kako Trka na prstenac nije samo tradicija, već je ona više od toga - turistički i razvojni potencijal, valorizacija kulture ali i ponos svakog Barbanca.

- Ova utrka je simboličan izraz autentičnog hrvatskog rodoljubnog žara koji je iskrio kod onih koji su učinili najviše da ova tradicija zaživi, naglasila je Mulić, dodavši kako je ona rezultat inicijative da se obilježi sjedinjenje Istre s maticom zemljom Hrvatskom.

- Budimo otvoreni, čuvajmo našu zavičajnu i hrvatsku nacionalnu tradiciju i vidimo priliku u njima, priliku za razvoj. Uspostavljajmo čvrste veze s povijesnim daljinama stvarajući neraskidivu vezu s budućnošću, poručila je izaslanica hrvatskog predsjednika Melita Mulić. 

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je kako Trka njeguje i promiče tradiciju viteštva i junaštva te je neizostavan dio kulturnog identiteta i tradicije Hrvatske. Uz to je i važna turistička atrakcija te kulturni i tradicijski događaj koji gostima nudi jedinstveno iskustvo, što turisti traže diljem svijeta.

Ministrica turizma najavila nastavak suradnje radi jačanja turističke ponude

Ministrica Brnjac je napomenula je da je Ministarstvo turizma sudjelovalo u financiranju projekta "Centra za posjetitelje Barban s temom viteške igre Trka na prstenac s gotovo pola milijuna kuna i najavila daljnju suradnju.

- Nastavit ćemo suradnju kako bi ovaj projekt što više pridonio turističkoj ponudi Barbana, Istre i prepoznatljivosti cijele Hrvatske kao turističke destinacije jer ovakve manifestacije značajan su doprinos turističkoj ponudi Barbana i cijele Istre koja se u ovoj godini odlično nosi s izazovima te ostvaruje natprosječne turističke rezultate, poručila je Brnjac, dodavši kako je u Barbanu i ove godine ostvareno više od 50 tisuća noćenja što je uistinu sjajan rezultat.

Ustvrdivši kako je Trka kroz više od četiri desetljeća održavanja postala projekt od značajne kulturne vrijednosti za Istru i Hrvatsku obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin kazao je kako, osim što je zaslužna za promociju Istre kao turističke destinacije bogate kulturno-povijesne baštine, promiče jedinstveni istarski identitet.

Trka na prstenac je viteško-konjičko manifestacija koja ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara republike Hrvatske. Utrka se prvi put održala 1696. godine a obnovljena je 1976. godine.