U bristolskome zoološkom vrtu na svijet došlo mladunče ugrožene vrste gorile

U bristolskome zoološkom vrtu na svijet je došlo mladunče ugrožene vrste gorile. Njegovatelji su ga pronašli ušuškanog u majčinu naručju.

Kala, devet godina stara zapadna nizinska gorila, fotografirana je samo nekoliko sati nakon porođaja kako nježno ljulja svoje mladunče, prenosi BBC.

Zaposlenici zooa su rekli da su majka i mladunče dobro te da je porođaj prošao prirodnim putem. Otac mladunčeta, Jack, za to je vrijeme bio u blizini.

Kalino prvo mladunče preminulo je prošle godine samo tjedan dana nakon teškog porođaja carskim rezom.

- Očekivali smo mladunče i već neko vrijeme pomno pratmo situaciju, rekla je njegovateljica sisavaca Lynsey Bugg.

- U utorak nam se činilo da je Kala smirena i da se dobro osjeća pa nismo imali razloga za zabrinutost. U srijedu ujutro smo ustanovili da je na svijet donijela mladunče. Predivno je, dodala je.

Bugg kaže da je Kala "vrlo brižna majka". Dodaje da su ona i ostali njegovatelji "bili na iglama" jer je jedno Kalino mladunče već preminulo u rujnu, samo tjedan dana pošto je gorila podvrgnuta hitnome carskom rezu.

- Jako nam je drago što je ovaj put rodila prirodnim putem. Beba i mama osećaju se jako dobro, kazala je.

- Kala je vrlo brižna majka i vidimo da se mladunče obilno hrani te izgleda dobro i snažno i normalne je veličine. No proći će još neko vrijeme prije nego što njegovatelji uspiju utvrditi spol mladunčeta, kaže Bugg.

- Nije tako jednostavno odrediti spol gorile pa bismo željeli pogledati nekoliko puta, da bismo bili u potpunosti sigurni, objasnila je.

Mladunče se pridružuje obitelji od šest gorila, koje su dio programa uzgoja ove ugrožene vrste.

Zapadna nizinska gorila smatra se ekstremno ugroženom životinjskom vrstom, a pretpostavlja se da ih u divljini trenutačno živi oko 100.000.