Na biciklima do Drave i radosti uz rijeku

Kako će izgledati djelić buduće međunarodne biciklističke rute uz rijeku Dravu, svojim je građanima pokazao jedan od partnera - Varaždinska županija. Biciklistička ruta dio je takozvane "Europske Amazone" koja povezuje 5 država.

Nema boljeg upoznavanja grada od onog na najekološkijem prijevoznom sredstvu - biciklu. Varaždinski stari grad obavezno je odredište, a onda put pod kotače pa kroz zelene šumske tunele sve do nedaleke dravske obale.

- Na Dravi smo suprug nešto više, ja nešto manje, uglavnom trčali, vozili bicikl, kupali se nismo, eto, već više od 20 godina. Ovo nam je danas stvarno ponovno otkriće Drave i super nam je - kaže Vesna Jurec.

Kupanje u čistoj rijeci neopisivo je osvježenje za vrućega dana, no više je načina kako se još može uživati na njoj.

- Rafting, izlet supovima po Dravi, naravno biciklima se to sve može obilaziti. I zapravo bicikli i cikloturizam bi sve to trebao spojiti sve te dodatne sadržaje - Nikola Pavić, stručni suradnik na projektu.

Dugoročni je to projekt razvoja cikloturizma uz Europsku Amazonu, uz očuvanje bogatog ekosustava uz rijeku koja prolazi kroz pet zemalja.

- Kroz projekt ćemo napraviti buking sistem, bit ćemo vidljivi svim susjedima u okolici i nadamo se da će doći i vidjeti našu Dravu - smatra Petra Martak, voditeljica projekta.

Potaknuti sjećanjem na ljeta koja su provodili uz Dravu, Varaždinci su doveli i djecu.

- Ima tu svega, od žaba, riba, ptica, bilo bi lijepo i da više znaju o tome. Mislim da će ovaj cijeli projekt biti koristan jer će i djeca i odrasli saznati više o Dravi - kaže Željko Ljubić.

Baš kao nekoć - na biciklima do Drave i radosti uz rijeku - tako jednostavan doživljaj za pamćenje.