"Ne virujem u raj gori, tamo di je Adam živija i Eva, tu je lipo živiti"

Kornati slave veliku obljetnicu. Proglašeni su Nacionalnim parkom prije 40 godina. Starosjedioci ondje i dalje žive kao i prije. Uzgajaju ovce, masline, love ribu. Naravno, ni turizam nije zaobišao taj otočni raj, no priroda je uglavnom i dalje očuvana što je i bio glavni cilj prije četiri desetljeća.

Bistra uma, britkog duha, neizrecive ljubavi prema rodnoj kornatskoj grudi. S 87 na leđima, najstariji je Kurnatar.

- Ne virujem ja u onaj raj gori, nego tu je raj, tu - ovo je pravi raj zemaljski! Tamo di je Adam živija i Eva, tu je lipo živiti, kaže Tito Ježina, Kurnatar.

Ali i teško, priznaje. Mnogo se radi, no ni približno onoliko koliko su truda i znoja na škrtom kornatskom kamenu ostavili njihovi preci.

- Krčili ovo poje, ovaj krš nesritni, stvarali vinograde, tu je bilo bresak, tu je bilo trišanj, višanj, smokav - mi smo sušili tonu smokav godišnje, a sad evo, ja ne znam oću li 20 kili osušit, to je sve propalo, sve je to otišlo, ne radi se, tu mladih nema, dodaje Ježina.

Ježine, otac Tito i sin Marino, jedni su od rijetkih stanovnika Kornata. Čuvanje tradicije u genskom im je kodu. Imaju stado od stotinjak ovaca, love ribu, bave se pčelarstvom, uzgajaju masline.

- Ko se posveti tome i ima obitelj koja ga podržava, prati u tomu, pa reka bi da se od toga može živiti, ističe Marino Ježina, Kurnatar.

Dom Kurnatara najrazvedeniji je dio Mediterana - 89 otoka, otočića i hridi. Oduvijek privlači nautičare i ljubitelje robinzonskog turizma.

- Kornati će sačuvati svoju vrijednost i atraktivnost samo ako ostanu onakvi kakvi jesu. To je onaj temeljni fenomen - da to ostane, koliko je moguće, isto. Ako u bilo kakvom drugom smjeru krenemo, Kornati će izgubiti svoju atraktivnost, izgubit će i turističku vrijednost. Ali, zato je zaštita prirode primarna stvar i Kornati tu mogu biti sjajan primjer za sve druge, i dalje od naših granica, ja se nadam, rekao je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati.

Upravo tu kornatsku autohtonost domaćini nude gostima. Koji traže bijeg od civilizacije pa im se nije dalo ni pred objektiv naše kamere.

- Traže mir, ribe iz mora. Ljudi su zadovoljni, zadovoljni i prepričavaju sve. I stalno se, što je meni blagodat, stalno se vraćaju jedni te isti, dodaje Marino Ježina.

Suživot čovjeka i prirode obilježio je Kornate. Pa ništa manje starosjedioci ne očekuju od nacionalnog parka.

- Teži uvjeti jesu rada, ali zato imamo državne poticaje na pašnjake i na te teže uvjete rada, na maslinike itd. i vjerujem u suradnju s Parkom, samo - moramo se dogovarati, kaže Marino Ježina.

- A triba bi park lipo doći ode kod nas godišnje par puti sa nama popričati, šta mi želimo, ističe Tito Ježina.

- Kornati su jedinstveni po puno stvari, ali i po tome što su oni 100 posto privatno vlasništvo i tu, znači, osim suradnje i suživota nema druge alternative. Vlasnici posjeda su ključ i sve mora biti podređeno njima, rekao je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati.

Pa je i jedna od zvijezda obilježavanja 40. obljetnice nacionalnog parka - kornatska ovca. Njoj je, naime, posvećena izložba na otvorenom, u najmanjoj murterskoj uličici. Nekoć je na kornatskim krškim pašnjacima bilo 11 tisuća grla, danas samo petina tog broja. No i sada kao i onda prehranjuju kornatske obitelji, a postaju i cijenjeni gastronomski brend jedinstvenog otočja. Koje će takvo i ostati sve dok je to zajednički cilj i zaštitarima prirode i Kurnatarima.