Uskoro posjetiteljski centar za zaljubljenike u samoborsko gorje

Žumberak je jedno od najslabije naseljenih područja u Hrvatskoj. Stoga malobrojno stanovništvo velike nade polaže u izgradnju posjetiteljskog centra, koji bi osim planinara trebao privući i ostale zaljubljenike u samoborsko gorje.

Radovi na novom posjetiteljskom centru u Sošicama, sat vremena vožnje od Zagreba, u punom su jeku.

85 posto od 28 milijuna kuna, koliko je projekt vrijedan, osigurano je iz europskih fondova. Projekt je prema prvotnom planu trebao biti završen, ali se procedura s javnom nabavom otegnula, te je novi rok za završetak posjetiteljskog centra kraj ljeta 2021. godine.

- S ponudom koja će uključivati suvremenu interpretaciju vrijednosti parka prirode, ugostiteljski objekt, smještajni kapacitet za 20 osoba, ponajprije namijenjen za školu u prirodi za djecu, i volonterski centar - objasnio je Kristijan Brkić, ravnatelj Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Projekt poput ovoga mnogo će značiti za općinu Žumberak, koja je sa svega 872 stanovnika iz popisa 2011. pala na samo 600-tinjak - koji žive u čak 35 naselja. Oni poduzetniji odlučili su dovršetak izgradnje posjetiteljskog centra dočekati spremni.

- Imamo nekih 7 objekata koji pružaju smještajne kapacitete, imamo i seoskog turizma, i priprema se puno toga više što će biti ponuđeno turistima, evo čak je u jednom objektu i bazen izgrađen - kaže Zdenko Šiljak, načelnik općine Žumberak.

U okviru projekta već su označene poučne i biciklističke staze, a porastu broja posjetitelja pridonijeli su i električni bicikli, koji su svakog vikenda u punom pogonu.