Japanski znanstvenici kažu da je ozon učinkovit u neutralizaciji koronavirusa

Japanski znanstvenici rekli su da niske koncentracije ozona mogu neutralizirati čestice koronavirusa, što bi moglo koristiti bolnicama u dezinfekciji prostorija.

Znanstvenici sa Zdravstvenog sveučilišta Fujita rekli su na tiskovnoj konferenciji kako su dokazali da plin ozon u koncentracijama od 0,05 do 0,1 ppm, što su razine koje se smatraju neškodljivima za ljude, mogu ubiti virus.

U pokusu je korišten generator ozona u zatvorenoj komori s uzorkom koronavirusa. Potentnost virusa pala je za više od 90 posto kada je bio izložen niskoj razini ozona 10 sati.

- Prijenos novog koronavirusa može se smanjiti kontinuiranim tretmanom ozonom niske koncentracije, čak i u okruženju u kojemu su prisutni ljudi, korištenjem ove vrste sustava, rekao je Takayuki Murata, znanstvenik koji je vodio ovo istraživanje.

- Otkrili smo da je to posebice učinkovito u uvjetima visoke vlage, govori.

Poznato je da ozon, vrsta molekule kisika, eliminira mnoge patogene, a raniji pokusi su pokazali da su visoke konccentracije, između 1 i 6 ppm, učinkovite protiv koronavirusa, ali su potencijalno otrovne za ljude.

Nedavna studija Tehnološkog instituta u Georgiji pokazala je da ozon može biti učinkovit u dezinfekciji zaštitnih odijela, naočala i druge zaštitne medicinske opreme.

Sveučilišna bolnica Fujita u prefekturi Aichi u središnjem Japanu postavila je generatore zona kako bi se smanjila zaraza u čekaonicama i bolesničkim sobama.