Zabavna "lutkaonica" u kampu Vrtek

Ovog tjedna međimurski osnovnoškolci sudjeluju na veseloj i zabavnoj radionici "lutkaonici" u Čakovcu. U sklopu kazališnoga kampa "Vrtek" koji vode poznati mladi akademski glumci i lutkari, mališani uče što je marioneta  i kako je izraditi.

Mladi glumački dvojac već duže vrijeme predstavama uveseljava publiku. Prije tri godine svoja znanja i vještine odlučili su prenijeti mlađim naraštajima kroz kazališni kamp. Tako su i ovih ljetnih praznika u prirodnom okruženju, u blizini vrteka za njih organizirali radionice.

- Oduvijek smo imali ambiciju Matko i ja, čim smo otvorili kazalište da bi htjeli dalje to što smo naučili na akademiji dalje, mlađe generacije učiti jer bilo bi šteta da to svoje znanje zadržimo samo za sebe - kaže Andro Damiš, voditelj kampa.

Likovi iz dječje mašte uskoro će "oživjeti" kroz lutke, koje djeca marljivo izrađuju. A osim izrade rekvizita, naučit će princip hodanja i govorenja lutke. U stankama, djeca se zabavljaju raznim igrama poput "Crvene kraljice" ili slaganja u brojeve. Ovog puta na "lutkaonici" je 17 učenika nižih razreda. Većinom su to djeca koja su sudjelovala i ranijih godina.

- Imamo određeni broj mjesta koja se mora popuniti. I ove godine kamp je pun, tako da većinom su došli povratnici, a ima i par novih. Koliko mjesta zapravo ima, tko prvi stigne taj je na kampu - kaže Matko Buvač.

Nema pozornice ni reflektora. No, inspiracije za rad i kreativnost na otvorenom nimalo im ne nedostaje. Po završetku kampa mališani će marionetama izvesti  igrokaz za svoje roditelje.