Život se vraća u Grubore

Život se počinje vraćati i u Grubore, zaselak u blizini Plavnog na kninskome području. Iseljenom srpskom stanovništvu, nakon 25 godina počela je obnova kuća. U selo je stigla struja, a obećani su i novi ugovori za rješavanje stambenog pitanja.

Prva, napola obnovljena kuća - ovoga je tjedna napokon dobila struju.

- Ali bez obzira to je za mene mjesto, kuća gdje mogu da prespavam. Prošlo ljeto sam bila tu i spavala sam u šatoru dvije noći tri noći, a ovo se sada naselilo i životinja pa se čuju životinje po cijelu noć, govori Mira Grubor.

Mnogi dođu ljeti makar obići svoja napuštena ognjišta.

- Kao ptica pobjegnete u tuđe krajeve i nemate gdje da se vratite, žalosno nam je bilo svima, nije samo meni nego cijelom susjedstvu, ističe Stevanija Grubor.

- Ja sam bila najprije u Srbiji pa onda na Novom Zelandu pa sam otišla u Srbiju pa u Engleskoj, sad sam opet u Srbiji. Ja se nadam sljedeća destinacija - Grubori, dodaje Mira Grubor.

Nakon 25 godina izbjeglištva -  tu nadu im budi najava i početak sustavne obnove.

- Ono što smo mogli vidjeti je da su u proteklom mandatu poduzeti određeni koraci vezano za elektrifikaciju. Također, nekoliko kuća je obnovljeno. Ono što je pred nama - još 15 obitelji koje čekaju obnovu. Izrazili su želju za povratkom u Republiku Hrvatsku, ističe državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mađar.

- Ovaj put smo za Grubore prije 2 godine s Hrvatskom vojskom napravili, radimo još niz puteva i infrastrukturne projekte i rasvjete ono što možemo, dodaje gradonačelnik Knina Nikola Jelić.

Grubori su do sada uglavnom bili briga jedino grada Knina.

- Evo ja bih volio da i Republika Srpska pomogne pa da ovaj kraj koji je uistinu predivan i perspektivan da vratimo ljude. Jer ovdje sad živi 130, 140 osoba, dodaje Jelić.

A prije Domovinskog rata u Plavnome je živjelo više od dvije tisuće stanovnika.

Dio te generacije želi se vratiti.

- Ja sam se tu rodila, ja sam se tu odgojila, ovo je moja domovina! Ja nemam drugog pasoša, ja nemam drugo državljanstvo - ovo je moje! Ja ovdje kad dođem, ja se osjećam sretna i dišem punim plućima, priča Đurđija Rodnić.

- To je mjesto za koje ja uvijek mogu da kažem bez srama odakle sam odatle sam. Jer gubitak identiteta je velika stvar, dodaje Mira Grubor.

- Mi smo danas već optimisti Mi smo danas mnogo veći optimisti nego prije 5 godina i ako se nastavi ovim trendom što mi i očekujemo, bit će tu porodica. Bit će tu ljudi koji će se doseliti da žive, ističe Đuro Grubor.

A sudeći prema novoj politici aktualne vlade, to bi se moglo i ostvariti.