Vinkovačke jeseni počele na Stradunu

Vinkovci su stigli u Dubrovnik. Točnije Vinkovačke jeseni. Njihovi snimatelji obići će cijelu Hrvatsku, kako bi - i usprkos koronavirusu - na svečanom mimohodu 20. rujna cijela zemlja ipak bila zajedno. Na videorazglednicama.

Vinkovačke jeseni počele su na Stradunu. Zbog koronavirusa, 55. jubilarna manifestacija bit će drugačija. Obići će sve županije, u 18 gradova snimiti nastupe najboljeg hrvatskog folklora - spojiti hrvatski jug i istok.

- Napravit ćemo jednu emisiju koja će prikazat sve bogatstvo tradicijske kulture Hrvatske, državna smotra folklora ovaj put bit će u digitalnom obliku, ističe gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

- To je bitno tko što su nama bitne Dubrovačke ljetne igre i tradiciju je bitno očuvati, a vremenu se treba akomodat, dodaje gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Pa su se prilagodili i članovi kulturno-umjetničkih društava  -  nakon stanke te rijetkih nastupa u sezoni  jedva su dočekali zaplesati - osobito Linđo ispred svetoga Vlaha. Kao i uvijek atrakcija za turiste.

- Dobili smo poziv za virtualno snimanje odradili, ja se nadam boljem. Niste zaboravili balat? Ne možemo tako lako zaboraviti balat, nas noge nose same, ističe Marin Srijemse iz KUD-a "Marko Marojica".

- Nismo mogli ići u Vinkovce, ali to nije razlog da mi ne bi zabalali, održali našu tradiciju i naše običaje, jer mi to volimo i njegujemo i cijenimo i želimo da svi drugi to cijene, kaže Vesna Cvjetanović iz KUD-a "Linđo".  

Ove godine virtualno, a već dogodine, nadamo se, ponovno uživo u Vinkovcima.