U krojačnici izrađuju replike povijesnih kostima

U sklopu prekograničnog projekta, u krojačnici varaždinskoga kazališta, a po zamisli Muzeja Međimurja Čakovec izrađuju se replike povijesnih kostima. Bit će predstavljene na izložbi "Zrinski i čakovečki Stari grad" u listopadu ove godine.

Metri satena, brokata, pliša i krzna. Razne vrpce, dugmad i ostali ukrasi. Materijali su od kojih će uskoro nastati kreacije iz 17. stoljeća - Nikole VII. Zrinskog Čakovečkog i njegove žene.

U vrijeme Zrinskih nosila se odjeća skupocjenih materijala, a dominirala je crvena boja. Prvi put u svojih 30 godina rada, krojač Ivan susreće se s izradom ženskoga kostima. Iako još nije dovršen, već se vide slojevi odjeće.

- To je donja haljina bijela sa rukavima koja se nosi kao veš. Onda na to dolazi korzet bijeli koji stisne, jer su se nekad žene stiskale jako, nije bilo opušteno. Onda dolazi oko pojasa jedan jastuk koji naglašava bokove, kaže Ivan Debeljak, krojač u varaždinskom HNK.

Na to ide zlatna podsuknja, pa duga suknja sa šlepom. Oblači se još jedan korzet i prsluk s rukavima, ovratnikom i ukrasima. I muški je kostim u više slojeva.

- Materijal je većinom pliš. Za hlače je pliš taj tamnoplavi, a onda gore dolazi ta uniforma, jakna koja je iz tog narančastog pliša. Podstavljeno će biti sa crnim keperom, kaže krojač Ivan.

Slijedi pojas i preko uniforme pelerina s krznom. Replike povijesnih kostima trebale bi biti gotove u roku od mjesec dana, kada će se u muzeju otvoriti izložba na temu Zrinskih.

- Nikola VII. Zrinski je jedan od najpoznatijih članova obitelji Zrinski. On je stekao i širu europsku slavu, pa nam je zbog toga interesantan. Bio je poznat po cijeloj Europi, čak su i Englezi napisali biografiju o njemu, kaže kustosica povijesnih zbirki Magdalena Vrbanec.

Time će se ujedno obilježiti 400. obljetnica njegova rođenja.