"Zajedno za čišći Jadran"

Na otoku Murteru održana je akcija u organizaciji udruge ''Argonauta'' pod nazivom ''Zajedno za čišći Jadran''. Ronioci iz cijele Dalmacije čistili su murtersko i betinsko podmorje.

Murterini i Betinjani zajedničkim snagama - za čišći Jadran! 55 ronilaca stiglo je u Murter.

- Kao domaćini u Murteru ugostili smo 3 ronilačka kluba. UPA Rostrum iz Splita, Sveti Roko iz Bibinja i ronilački klub iz Korčule, govori Ivona Jandrić, razvojna direktorica udruge ''Argonauta''.

Prošli je put iz dubina izvađeno 70 kubika otpada. I ovoga puta imali su dobar 'ulov'. Premda im je jugo otežalo ronjenje, s morskog su dna na površinu iznijeli bojlere, sjedala od bicikla, gume...

- Boca, krpa, majica, željezo, svega ima. Baš svega. Plastika, kante, govori Anamarija Ivanović, ronilac iz Biograda.

Druga je to akcija novoosnovanog Ronilačkog kluba Murter - Kornati.

- Ovo ljeto smo se uspjeli skupiti. Nas 6-7 smo uspjeli osnovati klub i svakim danom klub broji sve više ljudi, ističe Marko Kovačev, Ronilački klub Murter – Kornati.

- Ovo ljeto smo u Betini imali jednu akciju, sad nam je ovo druga i planiramo još jednu za jesen, na Kornatima, naglašava Kovačev.

Akciji su se priključili volonteri, lokalne udruge Latinsko idro i Betinska gajeta...

- Trebali bi svake godine pred turističku sezonu očistiti naše podmorje. A ne samo to nego educirati i našu djecu i turiste da ipak paze na podmorje i živi morski svijet., rekla je Marinka Fržop, predsjednica udruge ''Betinska gajeta 1740.''.

A idealna prilika za edukaciju bit će večerašnji Festival moru - kao kulminacija murterskog programa.