Počeo 67. Pulski filmski festival

U subotu navečer započeo je 67. Pulski filmski festival, koji je iz svog tradicionalnog termina u srpnju prebačen na kraj kolovoza. Naravno, umnogome ga obilježavaju stroge epidemiološke mjere tijekom projekcije filmova.Osim po pandemiji, ovogodišnji će festival ostati upamćen i po ženskoj tematici. Od šest hrvatskih filmova u glavnom programu, čak tri bave se položajem žene u patrijarhalnoj sredini. Tema je to i filma "Mare", kojim se otvara festival.

- Ne znam, možda je svemir tako htio da u doba pandemije žene iskoče s nekom svojom pričom. I da kažu pogledajte nas, imamo što za reći, rekla je Marija Škaričić, glumica.

Marija Škaričić i Ivana Roščić glume i u filmu "Mare" i u "Terezi 37".

- Što se bave na neki način oslobađanjem te žene koja živi u društvu koje na neki način ne uvijek ponižava, ali potiskuje. Potiskuje njenu snagu, njenu moć, i njenu ženstvenost. Iznimno sam sretna da sam u ta dva filma, govori Ivana Roščić, glumica.

Zbog odgode festivala i komplikacija izazvanih pandemijom, u glavnom programu samo će jedan film biti prikazan premijerno - "Ribanje i ribarsko prigovaranje".

- Već smo prije par godina odustali od te probe, mislim da je puno važnije dočekati umjetnike i odati im priznanje. Filmskoj industriji je ovo vrlo teška situacija u cijelom svijetu i moramo im biti podrška, ističe Gordana Restović, ravnateljica PFF-a.

U Areni će biti prikazana i četiri cjelovečernja dokumentarna filma.

Dva se bave sudbinama brodova: "Galeb" i "Berge Istra".

Druga dva pričom o pokolju na pulskoj Vergaroli te životom kardinala Alojzija Stepinca.