Zadarski bazen - duša grada

Tko se nije kupao na Bazenu, ne može reći da je iz Zadra. Tko ne razumije ovu tvrdnju, sigurno nije iz Zadra. Zvuči malo radikalno, ali tijekom posljednjih sedamdesetak godina, ovo je kultno mjesto odgojilo i podignulo generacije plivača, skakača u vodu, ali i ostalih sportaša ili jednostavno "gradske dice".

- Tu smo svaki dan, zimi i liti, druga kuća, u stvari. Bazen je isto ka i sveti Donat, skakaonica se računa isto ko i sveti Donat jer tu su svi dolazili, tu su svi otprilike naučili plivati - govori nam "učo" Stošić.

Od kad je sagrađena 1954. godine, skakaonica je poprište iskazivanja odvažnosti za mlade i sve starije.

Bazen nazivaju svojim dnevnim boravkom, tu se trenira ili samo kupa, pliva i skače, ispijaju se kave i provodi vrijeme u ćakuli ili uz partiju karata. I naglasit će vam da ne postoji sigurnije mjesto gdje možete ostaviti dijete. Ili izgubiti torbu ili novčanik... Tu nema lopova, alkoholičara ni ovisnika, sportski duh je jači od poroka. To je i recept za vitalnost.

A da sve tako i ostane, brinu se članovi Udruge Bazen. Do sljedećeg ljeta naumili su obnoviti i prikladno osvijetliti skakaonicu, kako priliči jednom spomeniku sportske kulture.