Kit u Velebitskom kanalu

Pojavio se malo prije blagdana Velike Gospe i svojom veličinom fascinirao šokirane promatrače podno Velebita.

Mnogi su vijest o kitu na tom području primili s nevjericom, a neki su se baš zbog njega nekoliko dana držali plićaka.

Za četrnaestogodišnjeg Luku, koji Bodensko jezero u Švicarskoj svake godine malo zamijeni morem u Starigradu, ovo je bilo ljeto prepuno uzbuđenja.

- Navečer sam čitao novine i vidio da je kit u Starigradu i ujutro sam ga išao vidjeti moru. Vidio sam nešto crno, upalio kameru i fotografirao ga. Mislim, ne vidi se baš perfektno, ali vidi se da je kit, govori Luka Rukavina.

Očevidaca u Starigradu ima još. Potraga za kitom u špici njegova pojavljivanja bila je prava zanimacija.

- Znali smo da je tu negdje, da ide, da putuje, ali onda kad sam ga vidjela na prvu nisam bila sigurna, mislila sam čak da je netko zapeo na skuteru ili nešto. Ali kad je izašao cijeli van onda sam shvatila da je kit i nije baš bilo ugodno doći drugi dan tu se kupati. Bilo je fora, bilo je lijepo za vidjeti, sjeća se Josipa Plavetić.

Ova druga po veličini životinja koja nastanjuje naš planet ustvari nije opasna. Bliski susret s velikim kitom doživjeli  su i jedriličar i njegova partnerica tijekom izleta u malim sportskim jedrilicama.

Na jedno 15 do 20 metara spazili smo neku veliku životinju u moru koja očigledno nije delfin jer je bila malo veća i shvatili smo da je to kit. Uzeo je zrak, puhnuo je i jednostavno mirno vrlo mirno je dalje plovio u smjeru istoka. Još je 2-3 puta izronio, mi smo ga lijepo promatrali i uživali u tom pogledu, rekao je Neven Kalac.

Stručnjaci Instituta Plavi svijet nakon brojnih dojava  također su se upustili u potragu. Nekoliko su dana mukotrpno tragali ne bi li prikupili informacije o toj atraktivnoj životinji. S dva su broda pretraživali cijeli Velebitski kanal, a posrećilo im se tek drugi dan.

- Kita smo ipak uspjeli naći, međutim zbog lošeg vremena, doslovno oluje koja je bila na niti kilometar od nas, morali smo napustiti potragu, naglasio je Grgur Pleslić, Institut Plavi svijet.

Dojava je istovremeno bilo i s otoka Krka, pa su u Institutu shvatili da je ustvari riječ o dvije jedinke.

- Veliki kitovi naseljavaju sva mora svijeta, tako da i u Sredozemnom moru postoji jedna potpopulacija. Oni zapravo redovito dolaze u Jadransko more, Jadransko more je dio njihovog staništa, ali obično se zadržavaju u otvorenom dijelu. Povremeno, puno rjeđe, dođu ipak i bliže obali, među otoke i to je zapravo kad ih ljudi viđaju i kad imamo veći broj dojava, naglašava Pleslić.

Dosad u većini slučajeva uz obalu bi se zadržali svega dva do tri dana. Kit iz naše priče ostao je dulje. Ali stručnjake to nije zabrinulo jer ta vrsta nije sklona nasukavanju ako je životinja zdrava. Našem kitu ekipa iz Instituta Plavi svijet nije se uspjela dovoljno približiti da bi mogla provesti fotoidentifikaciju prema obliku leđne peraje i boji tijela.

- Iz daljine što smo uspjeli procijeniti da je riječ o životinji od nekih 15 ili možda koji metar više. Također, iz daljine nam ta životinja nije djelovala neuhranjeno i također, prema načinu kako izranja kako zaranja, djeluje nam da je u dobrom fizičkom stanju, ističe Pleslić.

Veliki kit može doseći 27 metara i težiti blizu sto tona, a veći od njega na svijetu jedino je plavetni kit. Iako ovaj kanal često posjete dupini, koji su ovdje već pravi lokalci, kit je bio atrakcija ljeta.

Do te mjere da su ga na moru vidjeli i kad ga nije bilo. Dok jedni ovoj priči nisu vjerovali, drugima je ipak nešto značila.

- Lijepo je da sam se našao u Starigradu kada je kit ovdje bio, govori Mijo Marić.
- To je doista jedinstveno iskustvo. Tko zna hoću li više ikada u Jadranskom moru vidjeti kita, rekao je Neven.

-To je doživljaj kada u moru vidiš ovako veliku životinju, govori Luka.

Luka kući u Švicarsku s ljetovanja odlazi s lijepom uspomenom. A pojavljivanje kita podno velebitskih padina prorijedilo se s prvom većom olujom. No, svi svjedoci ovog rijetkog događaja pamtit će trenutke u kojima je more otkrilo jednog od svojih najvećih stanovnika. I podarilo čovjeku dio svoje ljepote.