Riješen misterij crkve na području solinske Gradine

Splitski Arheološki muzej ima puno razloga za slavlje ovih dana. U trenutku kada obilježava 200 godina osnutka, objavljeno je i vrijedno otkriće na području Gradine u Solinu. Iako je to područje najpoznatije kao turska utvrda iz 16-og stoljeća, novu vrijednost daje mu puno starija "misteriozna" crkva.

Napokon je riješen misterij stare crkve na području solinske Gradine, koja je stoljećima bila pod velom tajne. Za arheologe i povjesničare iznimno zanimljiva, a skrivena u svim dostupnim povijesnim izvorima.

Time smo riješili veliku dilemu koja je bila česta u znanstvenim raspravama vezanim uz dataciju ove crkve.

Ova crkva je mogla biti u funkciji u 9. i 11. stoljeću, ali sad je sasvim sigurno utvrđeno da ona potječe iz 6. stoljeća, ističe ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu dr.sc. Ante Jurčević.

Kopajući u dubinu i prošlost, arheolozi su ispod crkve pronašli i ostatke građevina iz 3. stoljeća. A pod njima najstariju, iz 1. stoljeća. I stotine vrijednih nalaza.

- To su zapravo bili veliki antički kompleksi, i tu je bila plodna ravnica i taj je gospodarski kompleks hranio antičku Salonu, dodaje Jurčević.

Nije se ovdje samo hranila nego i branila Salona. Gradina je bila posljednja crta obrane.

Istraženi su tu južni i istočni antički bedemi građeni 175. godine, koji su stoljećima poslije ugrađeni u tursku utvrdu. Pronađeno i 60-ak vojnih strelica.

Ono što je iznimno važno iz arheološke perspektive je to da za gradnju bedema nisu poštovali ništa što im se našlo na putu, prošli su i preko gospodarskih građevina i hramova, govori dr.sc. Dino Demicheli s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Povijest se ponavljala i zatrpavala Salonu. Danas ne možemo obići ni te deset metara visoke bedeme koji su je opasivali.

Ali možemo naučiti bolje cijeniti blago koje imamo!