Zadarska županija financira udžbenike učenicima deficitarnih zanimanja

Za više od osam puta uvećan je iznos kojim će Zadarska županija u ovoj školskoj godini financirati nabavu udžbenika srednjoškolcima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Od ove godine među takvim zanimanjima su i medicinska sestra i farmacutski tehničar.

Više od 800 tisuća kuna osigurala je Zadarska županija za besplatne udžbenike učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja. U strukovnoj školi Vice Vlatkovića šest je takvih zanimanja.

- Bravar, elektroinstalater, instalater kućnih instalacija, soboslikar, stolar i vozač, govori Marijana Boban, Strukovna škola Vice Vlatkovića.

260 učenika ove škole dobit će besplatne udžbenike. I to do kraja školske godine kada ih moraju vratiti. Ušteda je to od najmanje tisuću i pol kuna za roditelje.

- Sva zanimanja su puna, broj prijavljenih učenika za spomenuta zanimanja je višestruko veći nego do sada. To je odlična vijest za roditelje, za školu, objašnjava Marijana Boban.

Poznato je da i roditelji, a ne samo djeca, sudjeluju u donošenju odluke o tome koju srednju školu upisati.

- Kada je situacija takva da je nabavka udžbenika besplatna i da nema troška, lakše je odlučiti se za zanimanje. Cilj nam je da djeca koja upišu to zanimanje budu konkurentna na tržištu rada i da mogu dobiti posao, ističe Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.

Kako bi to postigli, uz udžbenike Zadarska županija financira i prijevoz svim učenicima deficitarnih zanimanja.