Izložba o devastaciji gradske jezgre Dubrovnika

Slikar Rudolf Pater u palači Sponza se predstavio svojom prvom konceptualnom izložbom Civitatem respisce ili "izgled grada". Riječ je o izložbi zbog devastacije kulturnog blaga u gradskoj jezgri Dubrovnika.

Nekadašnji oslikani svod renesansne palače prilikom obnove i pretvaranja potkrovlja u apartmane bačen je na smeće. Rudolf Pater ga je našao i pokupio.

- Ja sam to shvatio kao distopiju u kojoj živimo, rekao je.

Isprva je zavapio prema gradskim vlastima, a onda odlučio izložiti u palači Sponza kao opomenu protiv zaborava, osobito administrativnog zaborava tihe destrukcije i dekonstrukcije grada.

- Stjecajem okolnosti, postoji povijesna činjenica da je na toj adresi Cvijeta Zuzorić držala svoje poetske večeri baš ispod ovog plafona. To je nekad bio plafon, a danas su devastirane daske koje su uništene i treba se ukazati na to da se ruše palače unutar zidina, da se devastira, da je novac jedino mjerilo vrijednosti, a naša povijest ostaje na smeću, rekla je glumica Perica Martinović.

Izložbom Rudolfa Patera ta bačena povijest postala je umjetničko djelo koje opominje.

- Mislim da bi šira javnost trebala obratiti pažnju na ovo jer ovo su fenomenalni eksponati, to je naše blago, naš grad, rekao je povjesničar umjetnosti Jozo Serdarević.

Umjetnikov krik čulo je ministarstvo kulture.

- Poduzelo je istražne radnje, utvrdilo određene okolnosti  koje nisu bile ispravne i kao što znamo, došlo je do promjena u konzervatorskom odjelu u gradu Dubrovniku, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Izložba u Sponzi posveta je renesansnom  ostavljenom, zaboravljenom Dubrovniku i kritika gradu koji još uvijek ne prepoznaje i ne cijeni ono što ga čini posebnim drugačijim.