Gospođa Ankica šije nošnje visočkoga kraja

Kračevec je naselje u Općini Visoko. U tom mirnom kutku Lijepe Naše - Prigorju, izmjenjuju se novija zdanja i stoljetne kuće prepuštene zubu vremena. Vrijeme istječe i prastaromu mlinu zagubljenom u šipražju i draču. Dogodilo bi se to i s narodnom nošnjom da nema gospođe Ankice Škarič, koja se svojski trudi očuvati tradiciju.

Sve slobodno vrijeme posvećuje ljubavi iz mladosti. Šije haljine, poculice, lajbeke, mušku obleku - sve osim škrlaka. Pa još i crta, kako kaže, "našivava", stvara ukrase od krep-papira. S Kulturno-umjetničkim društvom "Braća Radić" iz Visokog mnogo je nastupala.

Odrasla je u obitelji u kojoj su običaji svetinja pa je još u djetinjstvu naučila šiti i našivati.

- Mama je šivala narodne nošnje i svekrva također, pa sam i ja to nastavila. Roditelji danas nemaju vremena za djecu, ali meni je moja mam sve pokazala i naučila me. To mi je ostavila za uspomenu i meni je to svetinja, govori.

Suprug Stjepan, Štef po domaći, velika joj je potpora.  Zajedno su nastupali i u folklornoj sekciji KUD-a. U KUD-u danas djeluje dramska sekcija, a veseli je što je osnovana i dječja folklorna. Folklorna je ipak predstavljala svu raskoš naših običaja i mladima je mnogo značila, ali već nekoliko godina ne djeluje.

Ako je vjerovati ono narodnoj - na mladima svijet ostaje, stoljetni običaji visočkoga kraja ipak neće ostati samo uspomena.