Srce gradonačelnika Verviersa, lokalnog junaka, postalo kult

Povijest srca bivšeg gradonačelnika, koje grad čuva od 1839., dio je legende u Verviersu koju je potvrdilo otkriće kutije u kojoj se navodno nalazi ta relikvija.

Kutija je pronađena 20. kolovoza ove godine u fontani prilikom restauracije, objasnila je glasnogovornica tog frankofonog grada na istoku Belgije.

- U šupljini zatvorenoj kamenom, našli smo metalni izgravirani kovčeg, ispričala je glasnogovornica.

Natpis na kutiji je jasan "Srce Pierre Davida je položeno u spomenik 25. lipnja 1883.".

Prema službenoj objavi grada, gradonačelnik Verviersa Pierre David u vrijeme proglašenja neovisnosti Belgije 1830. bio tako omiljen među stanovništvom da je nakon njegove slučajne smrti 1839. odlučeno da će mu se sce sačuvati u vijećnici i zatim u fontani podignutoj u njegovu čast, završenoj 44 godine kasnije.

Prije nego vrate kutiju u fontanu, bit će izložena u Umjetničkom muzeju Verviersa. Iz poštovanja prema pokojniku i njegovoj obitelji kutija neće biti otvorena.

To otkriće predstavlja novu priliku za rekonstrukciju života tog lokalnog heroja koji je vodio grad odlučno i transparentno.

Nakon što je velikom većinom izabran 26.listopada 1830. postao je prvi gradonačelnik Verviersa nakon revolucije 1830. i neovisnosti Belgije. Na pročelje gradske vijećnice je dao uklesati natpis "Oglašavanje, zaštita ljudi".

Smatrao je da "u interesu javnosti treba objaviti sve što što se tiče sudbine ljudi", naglasili su u vijećnici Verviersa.