Muzej iluzije u Splitu

Želite li se zaigrati vlastitim očima i mozgom i tako nakratko zaboraviti na sve probleme svakodnevice, odsada to možete i u samom središtu Splita.

Na 300 četvornih metara s više od 70 atrakcija za vaš um i tijelo, otvoren je Muzej iluzija. Tako bez problema možete narasti do divoskih visina ili vam prijelaz preko naizgled običnoga mosta može postati nemoguća misija zbog vorteksa koji stvara iluziju da se most miče. Možete, zapravo, vlastita osjetila prevariri na bezbroj načina, a da vam nikako nije jasno kako.

Ono što je možda još važnije za ovaj muzej jest da je to potpuno hrvatska priča - od zamisli do ostvarenja. I to vrlo uspješna.

Kako kaže Mario Braovac, nakon Mate Rimca najpoznatiji su novi hrvatski proizvod u svijetu. Nakon otvaranja u Zagrebu, njegov potencijal prepoznali su ulagači iz Amerike i ubrzo je takav muzej otvoren u srcu New Yorka. 

- To je potpuno hrvatski proizvod, 2015. otvoren je u Zagrebu, otvorili su ga dva prijatelja i pokazao se jako uspješan. Ovakav muzej postiji u Parizu Šangaju, New Yorku, kaže Braovac.

Osim što bezbrižno putovanje carstvom iluzija ima etiketu Made In Croatia, i većina proizvoda koji se ugrađuju u ovaj muzej diljem svijeta proizvedena je upravo kod nas. Ovu viziju zabave dvojice prijatelja prepoznali su baš oni kojima je namijenjena i polako postaje jedan od muzeja koji se najbrže razvija.  

Posebnost je i podatak da se iza svake iliuzije krije znanost, ali i dugo čuvane mađioničarske ilizuje koje su sada postale muzejski eksponati na kojima možete i sami eksperimentirati, ali i razotkriti ih.