U Zagorju već krenuli u sanaciju sakralnih objekata

Dok se čeka donošenje Zakona o obnovi i sanaciji posljedica potresa, Krapinsko-zagorska županija dio je proračunskih sredstava namijenila za pomoć za sanaciju sakralnih objekata.

Nakon provedenog natječaja 170 tisuća kuna dodijeljeno je za sanaciju župne crkve sv. Jurja u Gornjoj Stubici, a 130 tisuća za sanaciju župne crkve sv.  Andrije u Lazu Bistričkom.

Prva procjena šteta nastalih potresom na župnoj crkvi svetog Jurja u Gornjoj Stubici iznosi oko 600 tisuća kuna. 
- U tom su iznosu uračunate sanacija, injektiranje, pukotina koja je vrlo skupa, te žbukanje, nova elektroinstalacija, objašnjava Nikola Jurković, upravitelj župe sv. Jurja, Gornja Stubica.

Radovi na obnovi počeli su krajem srpnja. Županijska je pomoć dobrodošla.

- Župa se zadužila kreditom 300 tisuća kuna, puno prijatelja, dobrotvora, općina se uključila svojom donacijom. Tako ćemo pokušati zaokružiti tu prvu cjelinu, a onda vjerujem da uz Zakon ćemo morati krenuti drugim korakom, govori Jurković.

Trenutačno se misna slavlja održavaju izvan crkve, jednako kao i u Lazu Bistričkom, gdje također zbog oštećenja crkva nije sigurna za vjernike.

- Želja nam je započeti s radovima, urediti crkvu kako bi u 11. Ili 12. Mjesecu već možda započeli sa slavljem unutar same crkve, govori preč. Domagoj Matošević, privremeni upravitelj župe sv. Andrije, Laz Bistrički.

Uz crkve u Gornjoj Stubici i Lazu Bistričkom u potresu je oštećen još niz kapelica na ovom području. Za obnovu svih oštećenih objekata, od sakralnih i kulturnih do obiteljskih kuća, gradovi, općine i županije trebaju pomoć.

- Ono što je dobro je što je danas konačno u Saboru drugo čitanje Zakona o obnovi grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, gdje će se stvoriti zakonski okvir da bi se mogao formirati fond preko kojeg bi išla kompletna obnova, ističe Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan. 

U Krapinsko-zagorskoj županiji potresom je oštećeno 565 objekata, a prema prvoj procjeni šteta iznosi 75 i pol milijuna kuna.