Ženska klapa Linđo, jedan život cijeli

Nastupom u Kneževu dvoru u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara ženska klapa Folklornog ansambla Linđo proslavila je svoj 20 rođendan. Izvele su dvadeset pjesama za dvadeset godina zajedničkog rada i druženja kroz pjesme koje su obilježile život klape.

Na inicijativu plesačica ansambla u veljači 2000. osnovana je ženska klapa u okviru Folklornog ansambla Linđo - Dotadašnje plesačice postale su pjevačice. Bila je to prva ženska klapa osnovana u Dubrovniku. 

- Tada, prije 20 godina nismo imali niti jednu žensku klapu u Gradu i sigurno je tada bio izazov osnovati i pjevati u prvoj ženskoj klapi u gradu Dubrovniku. Bilo je svega u ovih 20 godina, jako lijepih nastupa, druženja, smiješnih situacija, smijanja i plakanja. Ton je kao jedan život cijeli, priča Fani Favro Bukvić.

- Najviše se sjećam naših trudnoća  i beba i kolica i tako toga svega. Mi smo sve zajedničke mame našoj djeci, dodaje Ivela Matičević.

- 20 godina je velika obljetnica, nije mala stvar, a skoro kao da je bilo jučer kad smo počeli, kad su bile još sve djevojke od 15,16 i 17 godina. Sad su majke, žene, udate domaćice, ali nam je drago da smo nakon 20 godina ostali skoro u istom sastavu, kaže voditelj klape Vedran Ivanković.

Od samog početka vodio ih je neskriveni entuzijazam te velika želja za očuvanjem i unapređenjem kulturne baštine  kroz pjevanje narodnih napjeva, a upravo ih je taj timbar označio i odmah svrstao u vrh.

- Međutim ima i drugi par rukava, a to su obrade popularnih pjesama po kojima su cure i klapa također poznate. I na večerima u Omišu - obrade popularnih pjesama također su osvojile prvo mjesto tako da su doma i u tradicionalnim, ali i u obradama popularnih pjesama, nastavlja Vedran Ivanković.

Zahvaljujući folklornom ansamblu Linđo nastupale su diljem Europe, a sudjelovale su i na brojnim klapskim natjecanjima. Iza sebe imaju 30 nagrada s raznih festivala. Čak devetnaest ih je s najprestižnijeg  Festivala klapa u Omišu, a tu je i zlato koje su osvojile na Međunarodnom festivalu zborskoga pjevanja u Veroni.

Iako su sudjelovale na raznim festivalima, susretima klapa i natjecanjima, najviše vole nastupati pred domaćom publikom pa su pomno pripremale obljetnički koncert u Kneževu dvoru, najdražoj im pozornici. U budućnost idu s jednakim entuzijazmom i željom da klapsku pjesmu pronose Hrvatskom i svijetom.