Jaki aduti za kraj Motovuna u Laubi

Ovogodišnja neobična karavana Motovun Film Festivala pred samim je krajem svoje posljednje etape. Više nego uspješno izdanje, koje je izmijenjenim konceptom donijelo projekcije u 25 gradova diljem Hrvatske, završit će 6. rujna u Laubi. Iako je cijeli ovogodišnji program visoke kvalitete, motovunska ekipa ostavila je za kraj još nekoliko jakih aduta.

U četvrtak, 3. rujna, gledamo novi film talijanskog majstora Gabrielea Salvatoresa, autora kultnog Mediterranea. Moja luda ljubav je topla priča o neobičnom putovanju oca i autističnog sina tinejdžera hrvatskom obalom. Publika će u filmu prepoznati hrvatske lokacije na kojima je sniman, ali i domaće glumce u epizodnim ulogama.

Petak počinje projekcijom slovačkog kino hita Svinje u 19 sati. Riječ je o političkom trileru inspiriranom stvarnim ubojstvom mladog slovačkog novinara i njegove zaručnice zbog istrage povezanosti mafije i političkih moćnika. Slijedi u 21 sat priča o odlasku, životu u emigraciji i anatomiji jednoga kraja te o teglici ajvara koja služi kao sidro između dvaju svjetova. Ajvar je srpski hit kojeg će u Laubi osobno predstaviti redateljica Ana Marija Rossi i glavni glumac Sergej Trifunović.

U subotu, pretposljednjeg dana revije u Laubi, u 19 sati na rasporedu je film Bijelo na bijelom, nagrađen za režiju na Venecijanskom festivalu. Glavni junak, fotograf Pedro za kaznu dobiva zadatak zabilježiti "stvaranje povijesti" u Ognjenoj zemlji te pritom postaje nevoljki sudionik u estetizaciji sjećanja na kolonizaciju i genocid domorodačkog stanovništva.

Posljednji film na ovogodišnjem festivalskom repertoaru je Rocks, o istoimenoj tinejdžerici koja preuzima brigu o malom bratu te uz pomoć prijateljica bježi od socijalne službe i skriva se diljem Londona. Prikazan na festivalima u Torontu, Rotterdamu i San Sebastiánu, Rocks je živopisan portret skupine tinejdžerki koje, odrastajući u metropoli, nadilaze razlike u porijeklima.

Projekciji ovog filma u 21 sat prethodit će dodjela festivalskih nagrada, a nagrađeni filmovi na rasporedu su u nedjelju. O najboljem filmu u glavnom programu odlučit će glumački žiri u sastavu: Nina Violić, Lana Barić i Goran Bogdan, a osim ove, bit će proglašen i dobitnik nagrade kritičara FIPRESCI te pobjednik u kategoriji kratkih filmova, Najbolji europski kratki film i ove godine ulazi u konkurenciju za nagradu Europske filmske akademije.

Upravo kratki program ove godine u Laubi ima posebnu pozornicu sa slobodnim ulazom. Kratko kino u dvorištu ugostit će i ovog četvrtka, petka i subote po pet sjajnih filmskih minijatura iz programa Motovunski kratki. Dvorište Laube je i poprište popratnog programa. U četvrtak će tako nakon projekcije nastupiti Porto Morto, jedan od trenutačno najtraženijih domaćih bendova, i to u neuobičajenom DJ izdanju semplirajući svoje objavljene i neobjavljene materijale. Subotu će, pak, zaključiti Gungula, mladi ženski jazz bend kojemu je misija širiti ljubav i pozitivne vibracije.

Cijeli se program odvija u skladu s epidemiološkim preporukama uz poštivanje distance, upotrebu dezinficijensa i preporučeno nošenje maski. Ulaz se naplaćuje samo za projekcije u Laubi. Ulaznice se mogu kupiti putem interneta na stranici mfftickets.kupiulaznicu.hr.

Raspored programa:
https://www.facebook.com/events/2570936399903386
https://motovunfilmfestival.com/raspored-2019

Traileri:
Ajvar https://www.youtube.com/watch?v=w8wHtzRDLRw
Bijelo na bijelom https://youtu.be/moN3n3zE5Nk
Moja luda ljubav https://www.youtube.com/watch?v=_DKtsKIevvo
Rocks https://www.youtube.com/watch?v=CqXhMYjasHM
Svinje https://www.youtube.com/watch?v=8xDK016jSds