Intenzivne pripreme u osječkim osnovnim školama

Sedam tisuća osječkih osnovnoškolaca u ponedjeljak će sjesti u školske klupe. Škole su prilagodile učionice, organizirale rasporede, a osigurane su i maske i dezinfekcijska sredstva. U 10 će škola školski sat trajati 40 minuta.

Punih 15 godina učenici Osnovne škole Grigor Vitez nastavu su pohađali samo prijepodne. No, od ponedjeljka će učionice biti zauzete i poslijepodne, nastava će se održavati u dvije smjene.

- Bili smo primorani to napraviti zbog  toga što smo podijelili 16 odijeljena u dvije smjene po 8 odjeljenja te smo na taj način prepolovili mogućnost kontakata, ističe Hrvoje Brod, ravnatelj OŠ G. Vitez iz Osijeka.

Dovoljno prostora u školskoj zgradi, tri zasebna ulaza i podjela na niže i više razrede te produženi boravak, smanjit će mogućnost zaraze.

Jer, svih će devetnaest osječkih osnovnih škola raditi po modelu A - nastava u ustanovama. Zato su se škole prilagodile.

- Velika smo škola, svi razredni odjeli su fiksirani.To znači da svaki razred ima primjerenu učionicu,djeca borave samo u njoj, nema one kabinetske nastave da se sele i mijenjanju prostor, već učitelji dolaze k njima.U mogućnosti smo osigurati i  propisane razmake koje epidemiolozi zahtijevaju, tako da nošenje maski neće biti potrebno, kaže pak ravnateljica OŠ Tin Ujević, Jasenka Vajdić.

- Imamo razrede koji imaju 27 i 29 učenika. U pojedinim razredima će za sada biti obvezne maske, a vidjet ćemo hoćemo li uspjeti i na koji način u tim razredima postaviti ove pleksi barijere pa da ne moraju ni oni nositi maskice, dodaje ravnatelj OŠ F.K. Frankopan u Osijeku, Antun Ptičar.

Grad je svakom učeniku viših razreda osigurao po tri zaštitne maske. Maske i vizire dobit će i nastavnici.

Dezinfekcijskih sredstava ima dovoljno.

Najmlađi školarci, prvi i drugi razredi, moći će i u produženi boravak, pa je tako riješena najveća briga roditelja.

- Fizički smo odvojili i 1.a od 1.b i 2.a od 2.b. Poštovali smo sve mjere i veselimo se početku, govori učiteljica u produženom boravku u OŠ G. Vitez, Ivona Tumir.

Nova školska godina pravi je izazov za sve koji sudjeluju u odgojno-obrazovnom procesu.

- Deset naših osnovnih škola radi kvalitetnije organizacije boravka djece i rada u školi, zatražilo je skraćeni školski sat, s redovitih 45 na 40 minuta kaže zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš

Za sedam tisuća osječkih osnovnoškolaca sve je spremno.

Pravi izazov počinje u ponedjeljak.