Liburnija od ponedjeljka vraća linije kao u vrijeme prije korone

Zadarska Liburnija spremna je za početak nove školske godine. To znači uvođenje novih linija od ponedjeljka, zapravo vraćanje na staro, u vrijeme prije korone.

Za vrijeme korone posao u zadarskom gradskom prijevozničkom poduzeću Liburnija pao je za 80 posto. Jer većinu putnika u pravilu čine studenti i učenici.

- Pojačat ćemo autobusne linije sukladno potrebama naših putnika u odnosu na županiju, to je plus 15 linija u odnosu na sada, a u gradu pet novih linija uvodimo, odnosno vraćamo na staro, kaže voditelj prometno-operativnog odjela Liburnije Slobodan Erslan.

Nova pravila na snazi su već nekoliko mjeseci, i za vozače i za putnike.  A to znači dezinfekcija, distanca i nošenje zaštitnih maski. Rijetki pokušavaju prekršiti pravila.

- Dogodi se da ne žele staviti masku. I što s takvima? Ne primimo ih u autobus i uz kratko nagovaranje ipak uspiju staviti masku. Na sreću, u većini su oni koji žele sigurnu vožnju, ističe vozač Nino Maltež.

U autobusima koji uglavnom prevoze učenike, kada počne nastava bit će malo teže držati razmak, upozoravaju u Liburniji.

- U praksi je neizvedivo da držimo distancu 1,5 do 2 metra. To bi značilo da naš autobus ima kapacitet 80, 90 posto, to bi značilo 10-15 putnika u autobusu. Zbog toga je naglasak na dezinfekciji i obavezno maske, kaže voditelj prometno-operativnog odjela Liburnije Slobodan Erslan.

Bude li potrebe u Liburniji najavljuju kako će uvesti i dodatne linije.