95 mu je godina, od mora i ribarenja ne odustaje...

U Trsteniku na Pelješcu snimili smo najstarijeg ribara. 95 mu je godina. Od mora i ribarenja ne odustaje...

Trstenik na Pelješcu - mjesto sa 60-ak stanovnika. More i udica svima su u krvi. Pa kad športsko ribolovno društvo Glavoč organizira školu ribolova za djecu - uvijek je velik interes. Nakon teoretskog prešli su na praktični dio - a uče od iskusnih kolega.

- Moja tri pomoćnika Ivan Bezek, Matin i Bruno Market aktivni su natjecatelji, a najmlađi od njih državni reprezentativac u kategoriji do 16 godina već 2 godine, ostao i za slijedeću, ističe Branko Džajić.

I dok najmlađi tek uče kako stavit ješku na udicu ili zabacit sa štapom - s ribanja se vraća najstariji član Glavoča - Božo Grčić. On je društvu kad su ga osnivali i dao ime. 95 mu je godina -  i gotovo svaki dan je na moru. Ruke mu je dao Mato Poljanić.

- Digneš se s trpeze, uđeš u barku i onda u đardinu loviš, tako su velike distance, uhvatili smo lipeo, ovo je polovica, a tamo je polovica hobotnica, bit će kilo ipo, kaže.

No prije objeda treba ulov upisat u ribarski dnevnik. Dundo Božo detaljno ga bilježi već 33 godine.

- Za 3 ure mi smo ovo ulovili, bit će tu 40 -ak arbula kanjaca, sad to mora ić na balanču, moram podijelit broj arbula, nekad kilaža odoka hobotnica obavezno, kaže ribar Božo.

Otkriva tajnu vitalnosti.

Tko može nek isproba. I sam boravak u Trsteniku ispunjava zadovoljstvom.