"Idealna godina za najbolje stvari iz podruma"

Obilježen je službeni početak berbe u Nadinskim vinogradima. Tamošnji vinari i vinogradari vesele se danima koji slijede jer je urod bogat pa očekuju da će i ove godine iz Ravnih kotara biti vrhunskih vina. Jer godina je, kažu, vrhunska kada je riječ o količini grožđa, ali i o njegovoj kvaliteti.

Šime Škaulj jedan je od poznatijih nadinskih pa i hrvatskih vinogradara. U ovom mladom, ekološkom vinogradu, Sirah je pred berbom.
 
- Bez straha, kiša ga je nedavno oprala, slobodno jedite. Ništa neće biti loše, govori Šime Škaulj, vinogradar i vinar. Dapače, vinari tvrde godina je iznimna. Što znači da će i vino biti iznimne kvalitete.

- Ova je godina idealna za najbolje stvari napraviti, u dobrom podrumu i dobro gospodariti, govori Škaulj. U ostatku Zadarske županije, prilike su nešto drukčije. Tuča je oštetila dobar dio uroda, a i suša je učinila svoje.
- Imali smo i izuzetno sušno ljeto, sad prije ove kiše, da je barem nešto ranije pala. Tako da smo imali prisilne zriobe, gdje su mladi vinogradi to prvi osjetili, objašnjava Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije.

U obližnjoj Polači, zbog drukčije konfiguracije tla, berba je već počela.
- Ide dobro, ova je godina poremećaj po pitanju zaliha u podrumima, ali i to ćemo riješiti, ističe Rade Bobanović, vinogradar i vinar.

Iz Nadinskoga blata upućena je poruka lokalnim vinarima.

- U Nadinu ima grožđa za sve, za sve potrebe Zadarske županije tako da vinari ne moraju hrliti u druge županije po neka jeftina grožđa. Cijene grožđa su od 7 do 15, 16 kuna ovisno o sorti, vremenu berbe, govori Glavić.

Vrijeme berbe grožđa prepoznali su u turističkoj zajednici Ravnih kotara, i po uzoru  na poznate vinske destinacije u Hrvatskoj organizirali druženje u vinogradima.

- Nadamo se da je ovo početak jedne nove turističke priče, ovo je jedan iskorak, nešto što se radi kada je prostor izbrendiran, a Nadin to itekako jest, govori Vanja Čvrljak, direktor TZ Ravnih kotara.

Nije zgorega posjetiti, ipak je Nadin najekološkije mjesto u Hrvatskoj.