Nastavnice šiju maske za učenike

Vinkovačka srednja strukovna škola ima oko 500 učenika, a zgradu dijeli s još dvije srednje škole pa će im biti veoma teško držati razmak kada počne nastava. Morat će je slušati s maskom na licu. Kako bi pomogle da svi dobiju maske, nastavnice tekstilnih predmeta uključile su šivaće strojeve i do početka nastave planiraju sašiti 1500 maski.

Kako virus u vinkovačku  školu ne bi ušao, tu je termovizijska kamera. Tko ima visoku temperaturu, glava mu se na ekranu zacrveni.

- Ona služi nama kao učilo a sad ćemo ju iskoristiti za mjerenje temperature svim osobama koje ulaze u školu, rekao je Mate Vukušić, ravnatelj Tehničke škole u Vinkovcima.

Od virusa učenike će štititi i ove pamučne maske. Nastavnice od šivaćih strojeva ne dižu glavu. Izvan radnog vremena kroje maske za sve učenike i nastavnike u školi.

- Neke kolegice kroje, neke režu gumicu, neke glačaju, objašnjava Jadranka Mišković, voditeljica krojačke radionice u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci.

Pune su im ruke konca i pamučnih vrpca.

- Tri maskice za učenike i tri za svakog profesora. Vidi se da su vrijedne ruke i zahvaljujem im se što punom parom pokušavaju do 7. rujna napraviti taj broj maski, ističe Domagoj Bujadinović, ravnatelj Srednje strukovne škole u Vinkovcima.

Posla ima mnogo pa su za strojeve sjele i kolegice koje predaju druge predmete.

- Dugo smo bili distancirani, dugo nismo bili zajedno i ovo nam je prilika da se malo podružimo i napravimo nešto dobro, kaže Elena Ferić, profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima.

- Jer ovo prije je bilo online, to je bilo onako bez velikog kontakta, asocijalno i mislim da to nije to, kaže Jadranka Mišković.

I zato s nestrpljenjem čekaju ponedjeljak. Kada će im se za strojevima pod maskama pridružiti mladi krojači.