Kvizaško prvenstvo u čast Mirka Miočića

U Zadru se održava 4. otvoreno prvenstvo „Memorijal Mirka Miočića", jedno od najcjenjenijih kvizaških okupljanja u Hrvatskoj. Zbog situacije s koronavirusom ove godine nije međunarodnog karaktera, no motiviranih natjecatelja ne nedostaje.

Uspomenu na proslavljenog kvizaša Mirka Miočića organizatori njeguju ustrajavajući na izvrsnosti Memorijala.

- Ja se isto bavim sastavljanjem pitanja, za neka sam čak i ljubomoran i pomislim: Ovo bi bilo lijepo da sam ja sastavio, kaže Dean Kotiga. Naš lovac u Zadru uživa ponajprije - u konkurenciji. Stigli su, kaže, najbolji kvizaši Hrvatske i ustalilo se pravilo da na ovim natjecanjima dođu svi koji išta znače u hrvatskom kvizu.

Šaroliko društvo ne priznaje dobne razlike, ipak upada u oči slaba zastupljenost ljepšeg spola.

- Svijet kvizova općenito jest više muški svijet, ali evo, ima nas mlađih nešto više nego što je bilo prije. Vrijeme je da mi cure uzmemo dečkima koju medalju i da zauzmemo svoje mjesto, poručuje najmlađa sudionica Ana Pašalić.

Po uzoru na svjetska kvizaška prvenstva i olimpijade, natjecanje najboljih hrvatskih kvizaša održava se u tri discipline: pojedinačni kviz, kviz parova i ekipni kviz. Već na drugom izdanju Memorijala uvedeni su i tematski kvizovi i to nije sve.

- Mi svake godine imamo Domaćicu, to je pedeset isključivo hrvatskih pitanja i to je velika stvar, naglašava jedan od organizatora Lovro Jurišić.

Okupilo se sto osamdeset natjecatelja, no organizatori su se pobrinuli da se poštuju sve epidemiološke mjere.