Hrvati i Slovenci očistili Savudrijsku valu

Hrvati i Slovenci zajedno su očistili podmorje Savudrijske vale. Zbog epidemiološke situacije svatko je čistio svoju stranu. U akciji je sudjelovalo oko 150 pomoraca.

Naši su ronioci pregledali i od smeća očistili 2 četvorna kilometra priobalja. Iz mora su izvukli 10 kubika otpada, od automobilskih guma i plastičnih boca do starih stolaca i bicikala.

- Trebamo biti odgovorni, trebamo čuvati naš Jadran, naše podmorje i uključivati što veći broj ljudi u ekološke akcije, rekla je Andreja Vedrina, organizatorica akcije.

- Okoliš nema granica. Za integralnu zaštitu okoliša potrebno je uključiti sve dionike iz svih zemalja koje dijele nekakav okolišni prostor, rekao je Mario Šiljeg, tajnik u ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

- Pet godina traje eko akcija. Možemo reći da se situacija opravlja i da se vidi da ipak ima svrhe. Ujedno bih pozvala sve na to da se pripazi na naše predivno more, poručila je sudionica ekoakcije Sandra Sertić.

- Prošli smo i pokušali smo očistiti oko 2 kilometra četvorna, glomazni otpad koji smo zatekli naše su kolege iznjele vani. Problem je mulj na dnu, ali zadovoljni smo, rekao je rene Cipovec iz Ronilački klub HRVI Nemo Adriatic.