Momjan - gradić bogate prošlosti i prirodnih ljepota

U vrijeme pred kišu imanje Gail Morris izgleda pomalo engleski. Kiparica koja se u Istru doselila prije 25 godina ovdje uživa u zelenilu, zajedno sa svojim ljubimcima. 

- Glavni razlog je što je ovdje obilje kamena, i možeš raditi vani. U Engleskoj je teško raditi vani ukoliko ne misliš raditi na kiši, kaže.

Mnogo je življe u okolnim selima nego u starogradskoj jezgri. Najstarija među momjanskim starosjediocima, osamdesetogodišnja Luccila kaže da se ovdje nekad živjelo siromašnije, ali mnogo sretnije.

- Smo imali svega i svačega u Momjanu, smo imali dućan, dva dućana, dvije mesarnice, dvije glazbe, liječnika, poštu, sada ih nema više na žalost, smo imali općinu, kaže Luccila Orlando.

Revitalizacija Momjana počinje od objekta bez kojega grada ne bi ni bilo. Kaštel je sagrađen na živoj stijeni, uz potok preko kojega su vodili trgovački putovi. Od brojnih vlasnika, najpoznatija je obitelj Rotta, u prijevodu kotač.

- Bila je jedna velika palača koje danas više nema jer su je Rotte razmontirale i s tim kamenom sagradile novu kuću u Momjanu, kaže pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

Najvažniji je lokalni proizvod oznakom izvornosti zaštićen momjanski muškat, koji se bori za svoje mjesto unutar Europske unije. Obitelj Sinković svoje butelje ilustrira pomalo neobičnom životinjom. Nije lokalnog podrijetla, ali leži im ispred kuće. 

- Sama slika što je na boci daje nekakvo veselje i asocira na naše mjesto St. Mauro i na našu familiju, kaže Sergej Sinković.

Ima nešto mistično u muškatu, ali i u samoj momjanštini.

- Samo područje je jako interesantno jer se miješaju različite klime, različite zemlje, i to stvara određeni teroar, znači posebno područje za uzgoj određenih kultura u tom slučaju vinove loze, ističe Patrik Sinković.

A ondje gdje se miješaju zemlje i klime, ne raste samo posebno grožđe. Na takvim je mjestima specifična i kultura, i mentalitet, i ljudi.