Nova sezona Bečke državne opere bez izvikivanja "bravo" ili "buuu" nakon izvedbe

Bečka državna opera ponovno otvara vrata svim ljubiteljima klasične glazbe premijerom opere "Madama Butterfly" Giacoma Puccinija uz stroga pravila zdravstvene zaštite i uz upute novog ravnatelja koji posjetitelje moli da tijekom i nakon izvedbe ne izvikuju "bravo" ili "buuu", već da samo snažno zaplješću izvođačima.

Šest mjeseci nakon zatvaranja operne kuće zbog pandemije koronavirusa, početak nove sezone najavljuje se uz pandemijski bonton koji uključuje obvezno nošenje maski za lice prije i poslije izvedbe, kao i preporuku da se ona zadrži na licu i za vrijeme produkcije.

- Lijepo vas molimo da svoje oduševljenje izrazite što snažnijim pljeskom, umjesto izvikivanja "bravo" ili "buuu", stoji u novim smjernicama Bečke državne opere, čija je svrha smanjiti izdisanje potencijalno zaraznih kapljica aerosola.

- Nećemo imati "bravo nadzornike" koji će provjeravati primjenu uvedenih pravila, kazao je u šali novi direktor Bečke državne opere Bogdan Roscic na konferenciji za novinare održanoj uoči njezina ponovnog otvaranja.

Usto se uvodi i niz dodatnih mjera, poput smanjenog maksimalnog kapaciteta sjedećih mjesta s oko 2300 na 1300, kao i stalno testiranje na virus umjetnika i osoblja koje će samo tijekom rujna stajati 330.000 eura.

Roscic, bivši radijski menadžer i izvršni direktor diskografske izdavačke kuće za klasičnu glazbu uskoro planira pojačati repertoar Bečke državne opere s 10 ovosezonskih premijera.

Prva je na repertoaru produkcija opere "Madama Butterfly" koju su redatelji Anthony Minghella i Carolyn Choa prvobitno postavili za Englesku državnu operu.