Počeo 15. Trash film festival

Večeras se u Varaždinu otvara 15. Trash film festival. Sve je počelo u varaždinskom WALK OF FAME-u gdje su članovi udruge Trash postavili novu ploču posvećenu hrvatskom redatelju, scenaristu, snimatelju i inovatoru Oktavijanu Miletiću.

Slijedi 4 dana festivala na kojem će biti prikazano 50-ak niskobudžetnih filmova - horora, znanstveno fantastičnih, akcijskih i borilačkih.

- Filmovi su došli sa svih kontinenata, došlo je oko 1334 filma od kojih je 50-tak ušlo u službenu konkurenciju. Tematika je raznovrsna, no vidi se da je i epidemija utjecala na stvaralaštvo niskobudžetnih redatelja, ima dosta horora monodramatskog tipa koji su snimani za vrijeme samoizolacije - naglasio je Ante Magaš, izbornik filmova.

- Organiziramo filmski kviz koji vodi Mario Kovač, imamo DJ partyje, mislim da smo uspjeli zadržati duh Trash film festivala, doduše u nešto manjem opsegu, ali smo se morali i mi prilagoditi novonastaloj situaciji - dodao je Runjak.

Varaždinska Udruga Trash, organizator festivala, treću je posvetila Oktavijanu Miletiću redatelju najstarijeg sačuvanog hrvatskog dugometražnog igranog filma Lisinski iz 1944., scenaristu, glumcu, snimatelju, pedagogu, filmskom pioniru i inovatoru. 

Ploču je otkrio član ovogodišnjeg žirija festivala, povjesničar filma i redatelj Daniel Rafaelić.  Istaknuo je da Miletić napokon dobiva zasluženo priznanje koje mu je dosad u Hrvatskoj nedostajalo. U sklopu festivala u subotu će biti prikazani Miletićevi filmovi, koji hrvatska publika rijetko ima priliku vidjeti.

Ove su godine za varaždinski 15. Trash film festival prijavljena 1334 filma, od kojih je 49 ušlo u službenu selekciju festivala. Po broju prijava najzastupljeniji su filmovi horror žanra, nakon njih filmovi znanstvene fantastike i akcijski, dok je borilačkih filmova najmanje prijavljeno. Kako su istaknuli organizatori, ove godine filmovi su stigli sa svih kontinenta.
Direktor festivala Slobodan Runjak naglasio je da su se ove godine morali prilagoditi pandemiji koronavirusa i smanjiti popratni program, ali su ipak uspjeli zadržati trasherski duh. I u ovogodišnjim prijavljenim filmovima posebnost je da je dosta njih posvećeno i strahu odnosno hororu od pandemije Covida-19, izjavio je Runjak.

Filmovi u konkurenciji prikazuju se do subote u varaždinskom kinu Gaj. O dobitnicima Zlatnih motorki u četiri kategorije odlučivat će žiri u kojem su osim Daniela Rafaelića još redatelj, scenarist i montažer Luka Hrgović te redatelj i montažer Dino Julius.