Veliki trening centar za vatrogasce

Razvojna agencija Županije splitsko-dalmatinske RERA u Splitu je predstavila međunarodni projekt FIRESPILL vrijedan 120 milijuna kuna. Jedna od glavnih značajki projekta je gradnja Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu koji će biti smješten u Vučevici, na području općine Klis.

Projektom FIRESPILL vatrogasci će dobiti veliki trening-centar kojeg će koristiti vatrogasne postrojbe iz cijele Dalmacije. Taj centar za obuku imat će i svoju manju ispostavu u Kuli Norinskoj u dolini Neretve. Oba centra uspostavit će suradnju s trening-parkom u talijanskoj regiji Marcha.

Ove se godine pokazalo da s višom razinom obučenosti i unaprjeđenjem sustava nadzora terena vatrogasni sustav uspijeva spriječiti nastajanje velikih požara.

- Bilo je više požara nego prethodnih godina, ali su upravo zbog ovakvih projekata i aktivnosti koje smo poduzimali u vatrogastvu oni to vrlo brzo sanirali - kaže Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski.

Gradnjom centra za obuku u Vučevici najzadovoljniji su, naravno, vatrogasni profesionalci.

- Vatrogastvo je inače multidisciplinarna djelatnost, sudjelujemo na raznim intervencijama, nisu to samo požari, slijedom toga moramo se i taktički i tehnički i svaki dan usavršavati, do sada su to vatrogasne postrojbe radile same u svojim krugovima, međutim kad imate jedinstveni centar gdje će sve biti na jednome mjestu, s istim instruktorima, s istim simulatorima, onda je to veliki napredak - istaknuo je Ivan Kovačević, v.d. županijski vatrogasni zapovjednik SDŽ.

Vatrogasni trening centri u Vučevici i Kuli Norinskoj trebali bi se izgraditi do kraja 2022. godine.